ΚΟΣΜΟΣ

Kαναδάς: Βρέθηκε άθικτο μωρό μαμούθ της εποχής των Παγετώνων ηλικίας 35.000 ετών

Το μουμιοποιημένο μαμούθ που βρέθηκε στον Καναδά
Το μουμιοποιημένο μαμούθ που βρέθηκε στον Καναδά
Dan Shugar/University of Calgary

Ένα μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ 35.000 ετών βρέθηκε άθικτο στο βορειοδυτικό Καναδά, στη σημαντικότερη ανακάλυψη στην παλαιοντολογία στη Βόρεια Αμερική

Ένα μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ 35.000 ετών (!) εντοπίστηκε απο μεταλλωρύχους στο μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) του Καναδά, στο χρυσωρυχείο του Κλοντάϊκ. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «ένα από τα πιο απίστευτα μουμιοποιημένα ζώα της εποχής των παγετώνων που ανακαλύφθηκε ποτέ στον κόσμο», ένα εκπληκτικά διατηρημένο πτώμα ενός μωρού μαμούθ που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των 35.000 ετών.

Το μωρό που πιστεύεται πως ήταν θηλυκό, ονομάστηκε Nun cho ga, που σημαίνει «μεγάλο μωρό ζώο» στη γλώσσα που μιλούν οι γηγενείς της περιοχής. «Είναι τέλεια και όμορφη», είπε στην Canadian Broadcasting Corporation ο παλαιοντολόγος Γκραντ Ζάζουλα, για την καναδική επικράτεια του Yukon.

«Έχει προβοσκίδα. Έχει ουρά. Έχει μικροσκοπικά αυτιά. Έχει το μικρό άκρο της προβοσκίδας που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να αρπάξει γρασίδι». Περιέγραψε το εύρημα ως «τη σημαντικότερη ανακάλυψη στην παλαιοντολογία στη Βόρεια Αμερική». Με μεγάλο μέρος του δέρματος και των μαλλιών ανέπαφα, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το εύρημα κατατάσσεται ως το πιο πλήρες μουμιοποιημένο θηλαστικό που βρέθηκε στην ήπειρο.

Το μαμούθ πιστεύεται ότι ήταν λίγο περισσότερο από ένα μήνα όταν πέθανε. Έχει ύψος 140 εκατοστά, είναι ελαφρώς μακρύτερο από το μόνο άλλο μαμούθ με μαλλιά που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το 2007.

Οι γεωλόγοι που το εντόπισαν βρήκαν ένα κομμάτι γρασίδι στο στομάχι τoυ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τις τελευταίες στιγμές του, το βρέφος τις πέρασε βόσκοντας καθώς περιπλανιόταν σε μια περιοχή που εκείνη την εποχή φιλοξενούσε άγρια ​​άλογα, λιοντάρια σπηλαίων και γιγάντιους βίσωνες στέπας.

Η σχεδόν τέλεια διατηρημένη κατάστασή του υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε παγιδευτεί στη λάσπη πριν καταλήξει παγωμένη στον μόνιμο παγετό κατά την εποχή των παγετώνων. «Και αυτό το γεγονός, από τον εγκλωβισμό στη λάσπη μέχρι την ταφή ήταν πολύ, πολύ γρήγορο», είπε. Μέρες μετά την ανακάλυψη, ο ενθουσιασμός δεν είχε ακόμη σβήσει. «Θα χρειαστούν μέρες, εβδομάδες και μήνες για να βυθιστεί», λένε οι επιστήμονες και οι τοπικοί παράγοντες.