ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Βρετανία ανακοινώνει μέτρα υποστήριξης για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

Ουκρανία: Η Βρετανία ανακοινώνει μέτρα υποστήριξης για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση
AP Photo

Βρετανία: Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Λιζ Τρας, θα παρουσιάσει σήμερα σχέδιο για την χορήγηση μακροπρόθεσης βοήθειας στην Ουκρανία και τη συμμετοχή του Λονδίνου στην ανοικοδόμησή της αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Στη σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η κυρία Τρας θα εκθέσει τα σχέδια του ΗΒ για την υποστήριξη της χώρας μακροπρόθεσμα, με ανθρωπιστική βοήθεια και την επανεκκίνηση της ουκρανικής βοήθειας με την παροχή συμβουλών σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, ανέφεραν οι υπηρεσίες της στο Φόρεϊν Όφις σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν χθες Κυριακή.

Το Λονδίνο θα υποστηρίξει ιδίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιφέρειας του Κιέβου, κατόπιν αιτήματος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Η Βρετανία θα συνεργαστεί επίσης με την ουκρανική κυβέρνηση και συμμάχους της για τη φιλοξενία συνόδου με αντικείμενο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το 2023 και θα ιδρύσει γραφείο αρμόδιο για τον συντονισμό των προσπαθειών για αυτή, που θα εδρεύει στην αγγλική πρωτεύουσα.

«Η ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα είναι σύμβολο της δύναμης της δημοκρατίας έναντι των αυταρχικών καθεστώτων. Θα δείξει στον (σ.σ. πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι οι προσπάθειές του να καταστρέψει την Ουκρανία το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η χώρα αυτή να γίνει πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα και πιο ενωμένη», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενόψει της συνόδου.

«Ηγηθήκαμε στην υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα συνεχίσουμε να είμαστε επικεφαλής στην υποστήριξη του σχεδίου ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της ουκρανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποδέσμευση 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,16 δισεκ. ευρώ) για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UAVs).

Τα νέα κεφάλαια θα αυξήσουν τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στα 2,3 δισεκ. λίρες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων