ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Παραίτηση του πρωθυπουργού και φυγάδευση του προέδρου - Διαδηλωτές στο Προεδρικό Μέγαρο

Σρι Λάνκα: Παραίτηση του πρωθυπουργού και φυγάδευση του προέδρου - Διαδηλωτές στο Προεδρικό Μέγαρο
Σκληρές διαδιηλώσεις στη Σρι Λάνκα για την χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας
Reuters

Σρι Λάνκα: Ανεξέλεγκτοι διαδηλωτές έχουν εισβάλλει στο προεδρικό μέγαρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας προτίθεται να παραιτηθεί ενώ ο πρόεδρος έχει ήδη φυγαδευτεί από τις αρχές.

Διαδηλωτές από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν πορεία στο Κολόμπο ζητώντας την παραίτησή του προέδρου, μετά από μήνες διαμαρτυρίας για την κάκιστη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και κράνη της Σρι Λάνκα, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου, σύμφωνα με βίντεο από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NewsFirst.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ραζαπάξα είχε ήδη απομακρυνθεί από την επίσημη κατοικία του την Παρασκευή για την ασφάλειά του ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο.

Την τελευταία ώρα και μετά τη φυγάδευση του προέδρου, έχει γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προτίθεται να παραιτηθεί ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί πολυκομματική κυβέρνηση σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, ορισμένοι ντυμένοι με σημαίες, μαζεύονται σε δωμάτια, διαδρόμους ακόμα και σε πισίνες φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρατζαπάξα. Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία της. Δίνει μάχη με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και παλεύει να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα, με αξιωματούχους να λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ορισμένοι είχαν «ναυλώσει» ακόμη και τρένα για να φτάσουν στο Κολόμπο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters 21 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ξεμείνει από αποθέματα ξένου συναλλάγματος και αγωνίζεται να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία το 1948.