ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Γελοιότητα» οι εκλογές στη Συρία

ΗΠΑ: «Γελοιότητα» οι εκλογές στη Συρία

Τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Συρία χαρακτήρισε «γελοιότητα» ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να οργανώνονται εκλογές ενώ οι πολίτες στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται καθημερινά».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι οι εκλογές αυτές δεν αποτελούν μέρος του πολιτικού διαλόγου για το δημοκρατικό μέλλον της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, Μάρτιν Νεσίρκι, προσέθεσε ότι «η δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να είναι επιτυχής ενώ συνεχίζεται η βία» και τόνισε ότι η Δαμασκός πρέπει να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν.

Στη Συρία, επτά πολίτες σκοτώθηκαν σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, πέντε εκρήξεις έγιναν αισθητές στην πόλη Ιντλίμπ και, στην ίδια επαρχία, σημειώθηκαν μάχες μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών κοντά στην Αρίχα.

Οι Σύροι στις εξεγερμένες περιοχές απείχαν από την εκλογική διαδικασία. «Έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε όλες τις συνοικίες της Χάμα: αγορές και καταστήματα έκλεισαν για να διαμαρτυρηθούν για την ανάδειξη του κοινοβουλίου των μαριονετών του Άσαντ», είπε μέσω Skype ο ακτιβιστής Άμπου Γάζι.

Το Παρατηρητήριο υποστήριξε ότι και στην επαρχία Ιντλίμπ «μποϊκοτάρονται οι εκλογές», κάτι που επιβεβαίωσε και ένας ακτιβιστής από την περιοχή, ο Νουρεντίν αλ-Άμπντο. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι διεξάγονται εκλογές στην πόλη Ιντλίμπ και στην επαρχία», είπε χαρακτηριστικά.