ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: 15 νεκροί σε μάχη ανταρτών με τον στρατό

Νότιο Σουδάν: 15 νεκροί σε μάχη ανταρτών με τον στρατό
AP Photo

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιωτικούς στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Μέλη του Λαϊκού Κινήματος/Στρατού του Νότιου Σουδάν (SSM/A) επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικών χθες το πρωί στην πλούσια σε πετρέλαιο πολιτεία Γιούνιτι, δήλωσε ο Λουλ Ρουάι Κόανγκ, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση του SSM/A εναντίον του στρατού μέσα σε μερικές ημέρες.

Οι αντάρτες σκότωσαν 12 στρατιώτες την περασμένη εβδομάδα, ενέργεια που καταδίκασε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMiSS).

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τερματίζει μέρος της υποστήριξης που παρείχε στην ειρηνευτική διαδικασία στο Σουδάν εξαιτίας της «έλλειψης πολιτικής βούλησης» των ηγετών του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε μολαταύτα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στο Νότιο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, και υποστήριξη στην αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Το νεότερο κράτος του κόσμου —απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011— συνεχίζει να σπαράσσεται από αιματηρές συγκρούσεις, μολονότι θεωρητικά ο εμφύλιος πόλεμος τερματίστηκε το 2018.