ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: 9 γεγονότα-κλειδιά ένα χρόνο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία

Ένας χρόνος απο την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν
Ένας χρόνος απο την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν
ΑΡ

Αφγανιστάν: Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο (15/8) από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία και η χώρα βυθίζεται στο χάος. Τι μεσολάβησε στον ένα χρόνο από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων;

Οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία πριν από ένα χρόνο καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αποχώρησαν, αφήνοντας μία χώρα βυθισμένη στο χάος. Μετά την αστραπιαία επίθεσή της που ξεκίνησε από τη νότια επαρχία Κανταχάρ, η ένοπλη ομάδα επέστρεψε στην εξουσία στις 15 Αυγούστου του 2021.

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ

Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχιζαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν που βρίσκονταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001, εξαπέλυσαν μια τελική επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας

Τον Αύγουστο, η ομάδα επιτάχυνε την εκστρατεία της, καταλαμβάνοντας μια σειρά από πόλεις σε μια επίθεση 10 ημερών σε ολόκληρη τη χώρα που κορυφώθηκε με την πτώση της πρωτεύουσας, Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου 2021.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κατέφυγε στο Άμπου Ντάμπι, παραδεχόμενος ότι «οι Ταλιμπάν νίκησαν». Χιλιάδες τρομοκρατημένοι Αφγανοί και ξένοι έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ , σε μια ξέφρενη μάχη για να επιβιβαστούν στις τελευταίες πτήσεις και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ουάσιγκτον "πάγωσε" περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά του Αφγανιστάν σε τράπεζες των ΗΠΑ και οι χορηγοί αναστείλουν ή μειώνουν δραματικά τη βοήθειά τους προς τη χώρα.

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν τη χαοτική έξοδο

Χάος επικρατούσε στο αεροδρόμιο, όπου αρκετοί άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με τις ΗΠΑ και τους σύμμαχους τους να εκκενώνουν βιαστικά τους πολίτες τους και τους Αφγανούς υπηκόους που είχαν βοηθήσει την απερχόμενη κυβέρνηση.

Στις 26 Αυγούστου, μια βομβιστική επίθεση έπληξε τη χώρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 13 Αμερικανούς στρατιώτες. Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε –(ISIL), το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αντίπαλοι των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι Ταλιμπάν πανηγύριζαν καθώς οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους αποχωρούσαν στις 30 Αυγούστου.

Η θρησκευτική αστυνομία επιστρέφει

Παρά τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι η βία και η καταστολή ανήκουν στο παρελθόν, τα σημάδια ήταν από την αρχή δυσοίωνα. Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, με σκληροπυρηνικούς σε όλες τις βασικές θέσεις και χωρίς γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν επανέφεραν επίσης το Υπουργείο για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, επιβάλλοντας τη λιτή ερμηνεία της σκληροπυρηνικής ομάδας για το Ισλάμ. Οι ενέργειες προκάλεσαν διαδηλώσεις στην Καμπούλ και τη Χεράτ, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται σε τζαμιά

Τον Οκτώβριο, εκρήξεις έπληξαν ένα σιιτικό τέμενος στην Κανταχάρ κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, σκοτώνοντας 60 ανθρώπους στην πιο πολύνεκρη επίθεση από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το τμήμα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε άλλο σιιτικό τέμενος στη βόρεια πόλη Κουντούζ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες.

Το Όσλο φιλοξενεί συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Στερούμενο από βοήθεια, το Αφγανιστάν βυθίζεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Η Νορβηγία προσκάλεσε τους Ταλιμπάν για συνομιλίες με μέλη της κοινωνίας των πολιτών του Αφγανιστάν και δυτικούς διπλωμάτες στο Όσλο.

Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αποτελούμενη αποκλειστικά από άνδρες έλαβε μέρος στη συνάντηση, κατά την οποία αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη διερεύνησαν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας απευθείας στον αφγανικό λαό.

Τα κορίτσια αποκλείονται από το σχολείο

Τον Μάρτιο, οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τα κορίτσια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέψουν στην τάξη, ώρες μετά το άνοιγμα των σχολείων. Δίνουν επίσης εντολή οτι οι κρατικοί υπάλληλοι πρέπει να αφήνουν γένια.

Τον Μάιο, οι γυναίκες και τα κορίτσια διατάσσονται να φορούν χιτζάμπ και να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν βρίσκονται σε δημόσια θέα, με τη θρησκευτική αστυνομία να λέει ότι οι γυναίκες είναι προτιμότερο να μένουν στο σπίτι.

Οι γυναίκες παρουσιάστριες είναι μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν από το μέτρο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Επίσης, οι γυναίκες απαγορεύεται να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μόνες τους και μπορούν να επισκέπτονται δημόσια πάρκα στην πρωτεύουσα μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπονται οι άνδρες.

Φονικός σεισμός

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι στις 22 Ιουνίου, όταν ένας σεισμός έπληξε τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν

Η καταστροφή δημιούργησε μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα από καμία χώρα. Διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας βοήθησαν στο έργο διάσωσης, στέλνοντας τρόφιμα, σκηνές και ιατρικές προμήθειες.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε επίθεση των ΗΠΑ

Στις 2 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, του φερόμενου ως εγκέφαλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, σε επίθεση με drone στο κρησφύγετό του στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση, αλλά δεν επιβεβαίσαντον θάνατο του αλ Ζαουάχρι, λέγοντας ότι ερευνούν τον ισχυρισμό των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις