ΚΟΣΜΟΣ

H ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα κρατήσει «πολλούς χειμώνες» λέει το αφεντικό της Shell

H ενεργειακή κρίση στην ΕΕ θα κρατήσει χρόνια
H ενεργειακή κρίση στην ΕΕ θα κρατήσει χρόνια
ΑΡ

Eνεργειακή κρίση: Οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, προειδοποιούν ο επικεφαλής της Shell και της Τotal

Το αφεντικό της Total προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο πιέζουν για την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα.

Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια καταστροφική ενεργειακή κρίση, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές χονδρικής, αφήνοντας τους καταναλωτές αντιμέτωπους με τεράστιους λογαριασμούς και τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden είπε ότι η κατάσταση μπορεί να επιμείνει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω πλαφόν στις τιμές και μιας πολύ, πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων».

«Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη», πρόσθεσε. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα με αυξανόμενο πληθωρισμό και απειλή ύφεσης, καθώς οι αυξήσεις ρεκόρ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη τη «γηραιά ήπειρο».

Η Ρωσία, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις εξαγωγές ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από έξι μήνες. Ενώ δεν εξαρτώνται άμεσα όλες οι χώρες της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες, ο ανταγωνισμός για σπάνιους πόρους έχει αυξήσει τις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη κατά 12 φορές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

ΕΕ: Ετοιμάζουμε επείγουσες παρεμβάσεις

Μιλώντας τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι ένα πακέτο έκτακτων μέτρων θα αποκαλυφθεί σύντομα κάνοντας λόγο για την ανάγκη να εφαρμοστούν «επείγουσες παρεμβάσεις» εκτός από τις πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η ενέργεια θα μπορούσε να μοιράζεται με δελτίο αυτό τον χειμώνα, ενώ η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου είπε ότι τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα.

Μιλώντας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell στη Νορβηγία, ο Πάτρικ Πουγιάννε, επικεφαλής μιας άλλης ενεργειακής εταιρείας της TotalEnergies, είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.

Τα σχόλια έγιναν σε μια τελετή για τη συμφωνία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μεταξύ των δύο εταιρειών, ανέφεραν οι Financial Times. «Αν σκεφτούμε χωρίς αυτό [το ρωσικό αέριο], θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει αρκετή ενέργεια σε αυτόν τον πλανήτη για να το κάνουμε χωρίς αυτό», πρόσθεσε ο Pouyanné.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας σχεδόν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι χώρες έσπευσαν να συγκεντρώσουν προμήθειες πριν από το χειμώνα.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom αναμένεται να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης αυτή την εβδομάδα στον αγωγό Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, περιπλέκοντας τις προσπάθειες πλήρωσης των χώρων αποθήκευσης αερίου.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου υποχώρησαν ξανά τη Δευτέρα, αφού ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι αναμένει ότι η αποθήκευση της χώρας θα είναι πλήρης κατά 85% τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υπερτριπλάσιες από το επίπεδο στην αρχή του τρέχοντος έτους.