ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Koντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και σιτηρών

Σε ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία κατέληξαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Σε ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία κατέληξαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
ΑΡ

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας με τη Μόσχα για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, γράφει το Reuters. 

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν βρίσκονται στα πρόθυρα της υπογραφής συμφωνίας για την αγορά αερίου και βενζίνης από τη Ρωσία, δήλωσαν οι αφγανικές αρχές στο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Μόσχα για τους όρους της σύμβασης.

Το Reuters επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας του Αφγανιστάν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν συμβόλαια για σιτάρι, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αντιπροσωπεία εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Αφγανιστάν θα μεταφέρει τα κεφάλαιά του για τις προμήθειες της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις περισσότερες τράπεζες από οποιοδήποτε έθνος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου του Αφγανιστάν Νουρουντίν Αζίζι. Ο ίδιος είπε ότι τα κεφάλαια θα μεταφερθούν μέσω τρίτης χώρας, την οποία δεν κατονόμασε.

Το Reuters ανέφερε ότι μια πηγή από το γραφείο του Aζίζι είπε ότι αναμένουν πως η σύμβαση για τη βενζίνη και το αέριο θα είναι έτοιμη σύντομα. Το Αφγανιστάν ήδη εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και του πετρελαίου του από τη Ρωσία, ανέφερε το TOLO News, εκτιμώντας ότι το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικούς πελάτες για την ενεργειακή της αγορά εν μέσω εκτεταμένων κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν άλλα έθνη να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, μια κίνηση που η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα στερήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα κεφάλαια που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ παρότρυνε τα μέλη της να απαγκιστρωθούν από το ρωσικό πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι οι χώρες της ΕΕ «απλώς δεν μπορούν να βασίζονται σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά».

Το Αφγανιστάν δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ενισχύσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της τον Ιούλιο, ενώ η Κούβα άρχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο τον ίδιο μήνα.