ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στον αέρα: Τελευταία στιγμή απετράπη σύγκρουση αεροπλάνων

Τρόμος στον αέρα: Τελευταία στιγμή απετράπη σύγκρουση αεροπλάνων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) διεξάγει έρευνα μετά από παραλίγο σύγκρουση δύο αεροπλάνων σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Μια πτήση Cessna 172 και μια πτήση της Delta Air Lines πέρασαν «σε κοντινή απόσταση» το ένα από το άλλο μετά την αναχώρησή τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο στις 17 Αυγούστου.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες από την FAA δείχνουν ότι τα αεροπλάνα έφτασαν σε απόσταση τριών δέκατων του μιλίου οριζόντια και 500 ποδιών κάθετα.

Ο Malik Clarke, ο πιλότος της Cessna, είπε στο ABC News ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για να κατευθυνθεί ανατολικά όταν είδε το αεροπλάνο της Delta στον διάδρομο.

«Πιστεύαμε ότι είχε προσγειωθεί γιατί πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να μας βάλουν σε μια τέτοια κατάσταση», είπε ο Κλαρκ σε συνέντευξή του στο ABC News.

Όταν είδε το αεροπλάνο της Delta να απογειώνεται, ο Κλαρκ είπε ότι ήξερε ότι έπρεπε να αντιδράσει.

«Ήξερα ότι αυτό δεν μου φαινόταν σωστό», είπε ο Κλαρκ. «Έτσι αμέσως έστριψα δεξιά και σκαρφάλωσα όσο πιο βαθιά μπορούσα γιατί το Boeing 757 από την Delta έχει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάβασης από το αεροσκάφος που πετούσα».

Ο Κλαρκ είπε ότι άλλαξε συχνότητες και δεν ήταν σε επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας όταν το αεροπλάνο της Delta πέρασε κάτω από το αεροσκάφος του.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Κλαρκ από το πιλοτήριο δείχνει το αεροπλάνο της Delta να πετά κοντά στο μικρό αεροσκάφος. Οι πιλότοι και των δύο αεροσκαφών ανέφεραν ότι είδαν το άλλο, ανέφερε η FAA.

Η Delta είπε ότι «είχε γνώση» για τις αναφορές του περιστατικού, λέγοντας ότι «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια».

Η Εθνική Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, η ένωση που εκπροσωπεί τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας (ATC), δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις συνεχιζόμενες έρευνες της FAA.