ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα «δούμε» εξωγήινους

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα «δούμε» εξωγήινους

Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν μέσα σε 25 χρόνια που θα έχουν κατασκευαστεί τηλεσκόπια ισχυρότερα από το James Webb για να βλέπουν μακρινά ηλιακά συστήματα, ισχυρίζεται αστροφυσικός στο ομοσπονδιακό τεχνολογικό ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης της Ελβετίας

Σε μια εκτίμηση η οποία αν επαληθευθεί θα φέρει τα πάνω κάτω προχώρησε ο αστροφυσικός στο ομοσπονδιακό τεχνολογικό ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης της Ελβετίας, Sasha Quanz.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα μπορούμε να βρούμε εξωγήινη ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα σε 25 χρόνια, αλλά η τρέχουσα τεχνολογία όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δεν είναι αρκετά ισχυρή για να εντοπίσει στοιχεία εξωγήινης ζωής.

Ο Quanz, ανέφερε τα παραπάνω στα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Κέντρου "Origin and Prevalence of Life" στη Ζυρίχη.

"Αν και 5.000 εξωπλανήτες είναι γνωστοί από τους επιστήμονες και υπάρχουν ακόμη δισεκατομμύρια που πρέπει να ανακαλυφθούν μόνο μέσα στον Γαλαξία μας, δεν γνωρίζουμε πολλά για τις ατμόσφαιρες αυτών των μακρινών τόπων.

Το 1995, ο συνάδελφός μου [και κάτοχος του βραβείου Noble] Didier Queloz ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα», είπε ο Quanz κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σύμφωνα με το Space.com.

Το χρονοδιάγραμμα 25 ετών που έθεσε είναι φιλόδοξο αλλά όχι «μη ρεαλιστικό», σύμφωνα με τον Quanz.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεσκόπιο James Webb, δημοσίευσε πρόσφατα την πρώτη του άμεση εικόνα εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι - τον τεράστιο γίγαντα αερίου HIP 65426 b, έναν πλανήτη 12 φορές μεγαλύτερο από τον Δία.

Ο Quanz, ωστόσο, εξήγησε ότι το Webb, αν και το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο, δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να συλλάβει τους πολύ μικρότερους πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη που περιφέρονται αρκετά κοντά στα αστέρια τους, ώστε να υπάρχει υγρό νερό.