ΚΟΣΜΟΣ

Η ανησυχία εμπλοκής επί του πεδίου και η «απεμπλοκή» που επικαλείται ο Στόλτενμπεργκ

Η ανησυχία εμπλοκής επί του πεδίου και η «απεμπλοκή» που επικαλείται ο Στόλτενμπεργκ
AP Photo

Μέσα σε αυτό το σκληρό timing δεν είναι τυχαία η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Μια προσεκτική ανάγνωση πάνω στον τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία έναντι των κλιμακούμενων φραστικών επιθέσεων και της παραχάραξης της ιστορίας εις την οποία προβαίνουν οι Τούρκοι δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά… υπό την έννοια ότι εδώ που φτάσαμε, όλα είναι πιθανά – Ποιοι και γιατί μας σπρώχνουν σε συμβιβασμό υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου;

Προφανώς και οι Τούρκοι δεν επιδιώκουν μια γενικευμένη σύρραξη η οποία θα οδηγήσει σε συντριβή ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως ένα… ατύχημα επί του πεδίου θα δώσει στον Ερντογάν το advantage να ανοίξει αυτό που επιθυμεί διακαώς: κύκλο διαπραγματεύσεων επί μηδενικής βάσης. Διαπραγματεύσεις μετά από θερμό επεισόδιο εις τις οποίες θα θέσει όλους τους παραλογισμούς του προκειμένου να κερδίσει τα περισσότερα από όσα επιδιώκει ή έστω ένα μέρος αυτών. Προς το παρόν, οι μεγάλες δυνάμεις τις Δύσης οι οποίες υποτίθεται εγγυόνται την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου δεν δείχνουν πρόθυμες να «κόψουν τον βήχα» μια και καλή στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Μάλλον επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τους Τούρκους, όπως έκαναν και στο παρελθόν και με το Κυπριακό, αλλά και με την τραγωδία των Ιμίων, ενώ ταυτόχρονα ωθούν την χώρα μας σε ένα σκηνικό διαπραγματεύσεων με το επιχείρημα «καλύτερα τώρα, παρά μετά από θερμό επεισόδιο».

Μέσα σε αυτό το σκληρό timing δεν είναι τυχαία η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy και να πάρει – για άλλη μια φορά – ξεκάθαρη θέση υπέρ των Τούρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία «είναι ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ», λέγοντας για τα ελληνοτουρκικά ότι «υπάρχουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα». Αντιθέτως έδωσε «συγχωροχάρτι» στην Τουρκία, η οποία το προηγούμενο διάστημα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας «φρένο» στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

Όπως δήλωσε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου. Ο ρόλος του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι πλέον γνωστός και έχει στηλιτευθεί και από την Αθήνα.

Επίσης, ο δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ την ακόλουθη ερώτηση η οποία αφορούσε τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ''παιδί'' που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;».

Ο περίεργος μηχανισμός αποσυμπίεσης

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε συγκεκριμένα: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε: «Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές», καταλήγοντας: «Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Αυτή η φράση του Στόλτενμπεργκ περί «μηχανισμού αποσυμπίεσης» είναι η πιο ανησυχητική από όλες, αφού ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος μας εξηγεί τι είναι αυτός ο μηχανισμός. Θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να μας ενημερώσει κάποιος τι σημαίνει επί του πρακτέου ο όρος «Deconfliction Mechanism», ο οποίος υπεγράφη το 2020 με εγγυητή το ΝΑΤΟ και τον οποίο επικαλείται συνεχώς ο Στόλτενμπεργκ. Επεκτείνεται για παράδειγμα εντός πλαισίου της διαδικασίας διαχειρίσεως Εναέριου Χώρου και από ποιους; Αλλά προσώρας ας μείνουμε εδώ διότι όπως λέγεται όλα αυτά είναι υπό την σκέπη του NATO-Secret…