ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν δεν αστειεύεται – Οι προειδοποιήσεις, η «άπιστη» Δύση και το «κουμπί»

Ο Πούτιν δεν αστειεύεται – Οι προειδοποιήσεις, η «άπιστη» Δύση και το «κουμπί»
AP

Σε νέα φάση εισέρχεται πια η ουκρανική σύρραξη, μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν - Διεθνείς αντιδράσεις μετά την αναφορά του Τσάρου για προσφυγή στο πυρηνικό όπλο - Αναταράξεις στη Ρωσία μετά την επιστράτευση - Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ στην έκτακτη σύνοδό τους, ανακοίνωσε ο Ζ. Μπορέλ

Τα εδάφη που ελέγχουν, επί του παρόντος οι ρωσικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας, δεν είναι αμελητέα. Αντιθέτως, έχουν επεκταθεί σημαντικά με τη Ρωσία πλέον να ελέγχει τη Μαριούπολη και το σύνολο των ουκρανικών ακτών της Αζοφικής ως την Κριμαία.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου ο Ρώσος πρόεδρος αιφνιδίασε για ακόμα μια φορά τη Δύση κάνοντας τους πολιτικούς αναλυτές να αναφέρουν ότι «πλέον μπαίνουμε στην τρίτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία».

Χθες ο πρόεδρος Πούτιν με το διάγγελμά του προχώρησε στη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου θέτοντας το φάσμα της πυρηνικής σύγκρουσης, ενώ παράλληλα ενέκρινε ένα σχέδιο προσάρτησης τμήματος της Ουκρανίας -στο μέγεθος της Ουγγαρίας- και κάλεσε 300.000 εφέδρους για τα πεδία των μαχών.

Το διάγγελμα του Πούτιν στο έθνος έρχεται μια ημέρα αφότου οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σχέδια διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για να γίνουν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας.

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκλήθηκε μετά τις απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέσα στις επόμενες ώρες θα ξεκαθαριστεί το πότε θα γίνει το συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» και στέλεχος από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα. Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν εναντίον τους», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας... πανικό στη Δύση.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να συζητήσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Η Ρωσία δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό».

Αρκετές ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία - όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα - ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στόλτενμπεργκ: «Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική» του Πούτιν

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, σε συνέντευξή του ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό».

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί και αυτό είναι γιατί ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων.