ΚΟΣΜΟΣ

Άγριο έγκλημα στον Ισημερινό: Βρέθηκε νεκρή αγνοούμενη δικηγόρος - Καταζητείται ο σύζυγός της

Το θύμα της δολοφονίας στον Ισημερινό
Το θύμα της δολοφονίας στον Ισημερινό

Δικηγόρος που είχε εξαφανιστεί πριν από μια εβδομάδα και πλέον μέσα σε σχολή της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, βρέθηκε νεκρή χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε ότι ένα πτώμα που βρήκαν οι αρχές ανήκει σε μια νεαρή δικηγόρο που αγνοείτο μετά από επίσκεψη σε σχολή εκπαίδευσης αστυνομικών. Πρόκειται για την 34χρονη Mαρία Μπελέν Μπερνάλ, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 10 ημέρες αφού πήγε να δει τον σύζυγό της στις εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ο σύζυγός της είναι ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της και έχει τραπεί σε φυγή, λέει η αστυνομία. Ο θάνατος της πυροδότησε διαμαρτυρίες σε μια χώρα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει βιώσει περισσότερες από 200 γυναικοκτονίες φέτος.

Το πτώμα της 34χρονης βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη σχολή της αστυνομίας, σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της. Σχολιάζοντας τη ζοφερή ανακάλυψη, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο είπε ότι η είδηση ​​του προκάλεσε «βαθύ πόνο και αγανάκτηση». Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε οτι «η γυναικοκτονία της δεν θα μείνει ατιμώρητη και όλοι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε.

Η σχολή ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της, ενώ ο διευθυντής της απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή ύψους 20.000 δολαρίων για τη σύλληψη του συζύγου της, υπολοχαγού Χερμάν Κάσερες ο οποίος θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Αξιωματικός κι εκπαιδευτής στην «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας» Κλήθηκε να καταθέσει δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση της δικηγόρου, όμως παραμένει άφαντος.

Για τη σύλληψή του οι αρχές έχουν εξαπολύσει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, ενώ φουντώνει η δημόσια οργή για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές. Ο θάνατος της Μπερνάλ έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες συγγενών, φίλων και οργανώσεων για τα γυναικεία δικαιώματα στο Κίτο - καθώς και σε εκκλήσεις για δικαιοσύνη από τη μητέρα της.

Οι γυναικοκτονίες στον Ισημερινό αυξάνονται, σύμφωνα με το Ίδρυμα Aldea, το οποίο παρακολουθεί την εγκληματικότητα στη χώρα. Λέει ότι 206 γυναίκες είχαν σκοτωθεί στη χώρα το 2022 έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 65 στις 100 γυναίκες του Ισημερινού έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας με βάση το φύλο στη διάρκεια της ζωής τους.