ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Πρώην σύζυγος σεϊχη ζητάει διεθνή βοήθεια - «Είμαστε όμηροι στο σπίτι μας»

Έκκληση βοήθειας απο την πρώην σύζυγο αξιωματούχου του Ντουμπάι
Έκκληση βοήθειας απο την πρώην σύζυγο αξιωματούχου του Ντουμπάι

Η πρώην σύζυγος αξιωματούχου του Ντουμπάι ζητά βοήθεια από τον ΟΗΕ στη μάχη για την επιμέλεια των παιδιών της

Η πρώην σύζυγος ενός ζάμπλουτου σείχη του Ντουμπάι ζητά βοήθεια από τον ΟΗΕ στη μάχη για την επιμέλεια των παιδιών της. Σε βίντεο που έχει στην κατοχή του το BBC η Ζεϊνάμπ Τζαβαντλί καταγγέλλει ότι είναι όμηροι στο ίδιο τους το σπίτι. Οι δικηγόροι της πρώην συζύγου του ισχυρού άνδρα Ντουμπάι υπέβαλαν αίτημα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ζητώντας του να παρέμβει στις αρχές των ΗΑΕ για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της.

Το αίτημα ισχυρίζεται ότι η κα Τζαβαντλί αντιμετώπισε κακοποίηση, παρενόχληση και εκφοβισμό από τις αρχές κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης για την επιμέλεια με τον Σεΐχη Σαΐντ μπιν Μαχτούμ μπιν Ρασίντ Αλ Μαχτούμ. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η κα Τζαβαντλί είναι ανίκανη μητέρα, κάτι που η ίδια αρνείται, σε ένα «σίριαλ» που αποκαλύπτει ρήγματα μέσα στην άρχουσα οικογένεια του Ντουμπάι.

«Παρακαλώ βοηθήστε με», λέει η κυρία Τζαβαντλί σε ένα βίντεο που έλαβε αποκλειστικά το BBC. «Τα παιδιά μου κι εγώ είμαστε τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι για τη ζωή και την ασφάλειά μας». «Είμαστε ουσιαστικά άστεγοι και παγιδευμένοι σε ένα ξενοδοχείο στο Ντουμπάι, με τα παιδιά μου να μην μπορούν να φύγουν χωρίς φόβο ότι μπορεί να με συλλάβουν και να μου τα πάρουν».

Η 31χρονη πρώην γυμνάστρια από το Αζερμπαϊτζάν μιλάει από το Ντουμπάι, όπου παρέμεινε μετά το διαζύγιό της με τον Σεΐχη στο τέλος του 2019. Έμεινε εκεί με τις τρεις μικρές κόρες της από ανησυχία ότι αν έφευγε από τη χώρα , μπορεί να μην τις ξανάβλεπε ποτέ.

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια δίνει μάχη για την επιμέλεια με τον πρώην σύζυγό της. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2015. Ζούσαν στο Ντουμπάι, όπου ο Σεΐχης Σαΐντ είναι ανιψιός του ηγεμόνα του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Στην έκκλησή τους για παρέμβαση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι δικηγόροι της που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται ότι έχει περιοριστεί τόσο η ελευθερία μετακίνησης όσο και η ελευθερία της έκφρασής της, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τακτικές εκφοβισμού εναντίον της.

Η έφεση ισχυρίζεται ότι η κα Τζαβαντλί, τα παιδιά της και οι γονείς της δέχθηκαν επίθεση όταν η αστυνομία του Ντουμπάι εισέβαλε στο σπίτι τους πριν από δύο χρόνια. , με την ίδια να μεταδίδει ζωντανά το περιστατικό, προσελκύοντας την παγκόσμια προσοχή. Οι γονείς της επέστρεψαν έκτοτε στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία τρία χρόνια, λέει ότι οι επιδρομές της αστυνομίας στο σπίτι της, οι κλήσεις δικαστηρίου και τα εντάλματα σύλληψης έχουν γίνει μέρος της ρουτίνας της. Το έγγραφο 50 σελίδων ισχυρίζεται επίσης ότι η υπόθεσή της δεν αντιμετωπίστηκε αμερόληπτα - υποστηρίζοντας ότι η επιμέλεια παραχωρήθηκε στον Σεΐχη Σαΐντ χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Οι δικηγόροι του σεΐχη υποστήριξαν στο δικαστήριο του Ντουμπάι ότι η κα Τζαβαντλί είναι μια ακατάλληλη μητέρα, η οποία δεν έχει στείλει τις κόρες της στο σχολείο, ζει σε ένα μέρος ακατάλληλο για παιδιά και έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μικρότερου κοριτσιού.

Η πριγκίπισσα Χάγια - η πρώην σύζυγος του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ - διέφυγε από τα ΗΑΕ το 2019, λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της. Νωρίτερα φέτος, η πριγκίπισσα κέρδισε μια μάχη για την επιμέλεια που έγινε στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο της έδωσε την αποκλειστική επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Αυτό ακολούθησε το εξαιρετικό έπος της κόρης του Σεΐχη Μοχάμεντ, της πριγκίπισσας Λατίφα, η οποία έκανε μια τολμηρή προσπάθεια προς την ελευθερία το 2018 για να ξεφύγει απο τον καταναγκαστικό έλεγχο της οικογένειάς της. Το σκάφος με το οποίο διέφυγε, αναχαιτίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό και την επέστρεψαν βίαια στο Ντουμπάι.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι κρατούνταν αιχμάλωτη σε μυστικά βίντεο. Έκτοτε επανεμφανίστηκε δημόσια, λέγοντας ότι είναι καλά και ζει όπως θέλει. Σε αυτό το πλαίσιο η Ζεινάμπ ζητάει την παρέμβαση του ΟΗΕ. «Είμαστε όμηροι στο σπίτι μας», λέει στο βίντεο που εξασφάλισε το BBC. Ένας από τους δικηγόρους που ενεργούν για λογαριασμό της, ο Ρόντνει Ντίξον λέει: «Δεν είναι πολύ αργά... Δεν χρειάζεται να επιδεινωθεί περαιτέρω αυτή η κατάσταση - μπορεί να τελειώσει τώρα προς το συμφέρον όλων των μερών»