ΚΟΣΜΟΣ

Ξέσπασμα Mπορέλ για τους διπλωμάτες της ΕΕ: «Είστε αργοί, τεμπέληδες, άχρηστοι και μεροληπτικοί»

O Zoζέπ Μπορέλ
O Zoζέπ Μπορέλ
ΑΡ

Δριμεία κριτική άσκησε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους διπλωμάτες της Ε.Ε., κατηγορώντας τους για καθυστερήσεις, τεμπέληδες, άσχετοι, ανόητοι και αλαζόνες

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ λέει ότι οι διπλωμάτες είναι αργοί, αναποτελεσματικοί και υποστηρίζουν τις χώρες τους. Σε ένα σπάνιο ξέσπασμα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε το προσωπικό επειδή δεν «είδε» την εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι μερικές φορές μαθαίνει περισσότερα «διαβάζοντας εφημερίδες»

Ο Μπορέλ κατηγόρησε τους κορυφαίους διπλωμάτες του ότι είναι αργοί, αναποτελεσματικοί και υποστηρίζουν τις χώρες στις οποίες εργάζονται, επικρίνοντάς τους επίσης ότι δεν προέβλεψαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μια στιγμή που θα στείλουμε λουλούδια σε όλους σας λέγοντας ότι είστε όμορφοι, δουλεύετε πολύ καλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε ο Μπορέλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, στους πρεσβευτές που εργάζονται για την υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Ο Μπορέλ ο οποίος έχει τη φήμη οτι μιλάει έξω απο τα δόντια σημείωσε επίσης οτι το διπλωματικό δίκτυο της ΕΕ ειναι λιγότερο κατατοπιστικό από τις εφημερίδες. «Μερικές φορές, ήξερα περισσότερα για το τι συνέβαινε κάπου διαβάζοντας τις εφημερίδες παρά διαβάζοντας τις αναφορές σας», είπε.

«Θα έπρεπε να είμαι ο καλύτερα ενημερωμένος άνθρωπος στον κόσμο», παραπονέθηκε ο Μπορέλ, δίνοντάς τους οδηγίες να αντιδρούν περισσότερο στις κρίσεις που εκτυλίσσονται. «Να συμπεριφερθείτε όπως θα συμπεριφερόσασταν αν ήσασταν πρεσβεία: στείλτε ένα τηλεγράφημα, ένα e-mail, γρήγορα. Δράστε γρήγορα, παρακαλώ, αντιδράστε».

Η ΕΕ, είπε, απέτυχε να προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, αφήνοντάς την να βασίζεται στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ιδίως σε ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δύο ημέρες πριν από την εισβολή. «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι εδώ, στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί μας έλεγαν «θα επιτεθούν, θα επιτεθούν», και εμείς ήμασταν αρκετά απρόθυμοι να το πιστέψουμε».

Καθώς το ακροατήριό του καθόταν σιωπηλό, ο Μπορέλ κατηγόρησε τους διπλωμάτες του για έλλειψη ενσυναίσθησης και υπόθαλψη των ομολόγων του στις χώρες υποδοχής τους. «Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι προς το συμφέρον των άλλων. Υποτιμούμε τον ρόλο των συναισθημάτων και την επίμονη απήχηση των πολιτικών ταυτότητας».

Ένα άτομο στην αίθουσα είπε ότι κάποιοι προσβλήθηκαν από τα σχόλιά του, ενώ άλλοι τα βρήκαν σκόπιμα, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι γενικά τα αποδέχτηκαν θετικά, γιατί μίλησε επί της ουσίας». Τα σχόλια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ ότι η εκστρατεία της ΕΕ για εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει αποξενώσει τις αφρικανικές χώρες αυξάνοντας τις τιμές.

Επαναλαμβάνοντας μια μακροπρόθεσμη ανησυχία, ο Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ χάνει τη «μάχη των εντυπώσεων» από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες ανέπτυξαν «φάρμες τρολ» για να ενισχύσουν τα μηνύματά τους σε όλο τον κόσμο. «Αυτή είναι μια μάχη που δεν κερδίζουμε, γιατί δεν παλεύουμε αρκετά», είπε, επικρίνοντας τους διπλωμάτες της ΕΕ που δεν κάνουν retweet τις αναρτήσεις του στο blog ή τα τιτιβίσματά του στο twitter.

«Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που, σε ορισμένες αντιπροσωπείες, φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν αρκετά υπόψη την επικοινωνία μας και δεν κάνουν tweet και retweet τα μηνύματα που μεταφέρουμε από το κέντρο. Πρέπει να είσαι ένα δίκτυο που επαναλαμβάνει, εκπέμπει, επιμένει».

Ο Μπορέλ, ο οποίος κάποτε περιέγραψε τις μηνιαίες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ως «περισσότερο μια κοιλάδα δακρύων παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων», δεν συγκρατήθηκε ποτέ στην κριτική του για αυτά που θεωρεί ως ελλείψεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Παραμένει ωστόσο ασυνήθιστο για έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο να εξαπολύει τόσο έντονη κριτική εναντίον του ίδιου του προσωπικού του.