ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Κίνα: Έφηβη πέθανε αβοήθητη σε κέντρο καραντίνας

Οργή για το θάνατο έφηβης απο κορονοϊό στην Κίνα
Οργή για το θάνατο έφηβης απο κορονοϊό στην Κίνα
ΑΡ

Κίνα: Το βίντεο ενός κοριτσιού που παλεύει να αναπνεύσει κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τις επικρίσεις ότι οι εκκλήσεις της οικογένειας για βοήθεια αγνοήθηκαν

Η είδηση ότι ένα 16χρονο κορίτσι πέθανε σε κέντρο καραντίνας κατά της Covid-19 αφού αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις της οικογένειάς της για ιατρική βοήθεια, έχουν προκαλέσει οργή στην Κίνα, όπου οι συνεχιζόμενοι αυστηροί έλεγχοι για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον κουρασμένο πληθυσμό.

Τα βίντεο του κοριτσιού έχουν διαδοθεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες 24 ώρες. Το θλιβερό βίντεο, το οποίο ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, δείχνει την έφηβη ασθενή να παλεύει να αναπνεύσει και να υποφέρει απο σπασμούς σε μια κουκέτα σε ένα κέντρο καραντίνας στο Ρουζού, της επαρχίας Χενάν.

Στο βίντεο, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η θεία του κοριτσιού λέει ότι η ανιψιά της πέθανε αφού εμφάνισε πυρετό και σπασμούς και έκανε εμετό . Είπε ότι η οικογένεια ζητούσε ιατρική βοήθεια, αλλά κανένας ειδικός δεν εμφανίστηκε για μέρες και οι επίσημες τηλεφωνικές γραμμές δεν απαντούσαν.

«Καλούσαμε για βοήθεια από τις 3 τα ξημερώματα χθες το βράδυ, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής γραμμής του δημάρχου και του κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, και δεν μπορέσαμε να πιάσουμε», είπε. «Θέλω απλώς όλη η οικογένεια και οι φίλοι μου να δουν αυτό το βίντεο και να το διαδώσουν, ώστε να βρω ένα μέρος για βοήθεια και να αναζητήσω δικαιοσύνη. Θέλω απλώς να μάθω ποιος είναι ο λόγος πίσω από τον θάνατό της».

Το βίντεο δημοσιεύεται καθώς οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος συναντώνται στο Πεκίνο για το ετήσιο συνέδριο, την πιο σημαντική συνάντηση του πενταετούς πολιτικού κύκλου της Κίνας. Οι αρχές προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν ενδείξεις αναταραχής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά η απογοήτευση είναι έκδηλη. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια σπάνια διαμαρτυρία στο Πεκίνο, εμπρηστικά συνθήματα κατά του Σι Τζινπίνγκ, αναρτήθηκαν σε μια κεντρική υπερυψωμένη διάβαση. Τα ίδια συνθήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλες τοποθεσίες.

Στη Χενάν, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, μόλις 26 κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν την Τρίτη και 13 τη Δευτέρα. Αλλά η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό απαιτεί από τις αρχές να περιορίσουν και να εξαλείψουν όλα τα κρούσματα. Οδήγησε σε ξαφνικά lockdown σε κτήρια, γειτονιές και πόλεις, αλλά και σε μαζική καραντίνα κρουσμάτων και ατόμων που θεωρούνται «στενές επαφές» τους.

Υπάρχουν αναφορές για χιλιάδες ανθρώπους στο Ρουζού που μπήκαν σε καραντίνα τις τελευταίες εβδομάδες. Η θεία του κοριτσιού είπε ότι έξι μέλη της οικογένειάς τους ήταν σε καραντίνα και ότι η ανιψιά της δεν ήταν άρρωστη όταν έφτασε για πρώτη φορά.

Σε ορισμένες περιοχές υπήρξαν επανειλημμένες περιπτώσεις ατόμων που στερήθηκαν την ιατρική περίθαλψη από τους αξιωματούχους λόγω των άκαμπτων κανόνων που απαιτούν αρνητικά τεστ για την είσοδο στα νοσοκομεία ή επειδή οι υπηρεσίες εμφανίστηκαν κατακλυσμένες. Μετά από δημόσια κατακραυγή και ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι αξιωματούχοι συχνά τιμωρούνται.

Ο θάνατος του κοριτσιού δεν φαίνεται να έχει αναφερθεί στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης από το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά προκάλεσε ξέσπασμα οργής στα social media, με ορισμένους να αναφέρουν επίσης ένα δυστύχημα λεωφορείου τον περασμένο μήνα που σκότωσε 27 άτομα που μεταφέρονταν σε κέντρο καραντίνας. «Ερευνήστε αυστηρά μέχρι το τέλος, ολόκληρη η χώρα αξίζει μια εξήγηση», έγραψε ένα άτομο στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok.

«Το σύστημα έχει παραλύσει και δεν υπάρχει κανείς να το επιδιορθώσει», είπε ένας σχολιαστής στο Weibo. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η τραγωδία! Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, αλλά οι πολίτες είναι πραγματικά αβοήθητοι και θα κρατήσουν ακόμη και την ελπίδα». Χιλιάδες άνθρωποι είχαν δει αναρτήσεις με διάφορα hashtags, όπως «το κορίτσι στη Ρουζού πέθανε απροσδόκητα» οι οποίες λογοκρίθηκαν το πρωί της Τετάρτης και δεν ήταν πλέον ορατές.