ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στο Ιράν: 15χρονο κορίτσι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε σχολείο

Θανάτους παιδιών και μαθητών καταγγέλλουν ακτιβιστές στο Ιράν
Θανάτους παιδιών και μαθητών καταγγέλλουν ακτιβιστές στο Ιράν
Α.Ρ

Μία έφηβη στο Ιράν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας, καταγγέλλει το σωματείο δασκάλων

Ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε στο βορειοδυτικό Ιράν την περασμένη εβδομάδα, αφού ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σχολείο της, ισχυρίστηκε ένα σωματείο δασκάλων. Η Άσρα Παναχί ήταν μία από τους πολλούς μαθητές που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο στο Αρνταμπίλ, σύμφωνα με ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συνδικάτων Διδασκόντων.

Δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν έναν ύμνο που επαινούσε τον ανώτατο ηγέτη, πρόσθεσε. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι απέρριψαν το δημοσίευμα και η κρατική τηλεόραση είπε ότι η Άσρα είχε πρόβλημα με την καρδιά.

Ένας αριθμός έφηβων κοριτσιών αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από τότε που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σαρώνουν το Ιράν πριν από έναν μήνα. Ακτιβιστές και συγγενείς έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις ασφαλείας για τον θάνατό τους, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

Η αναταραχή ξέσπασε μετά τον θάνατο της Mάχσα Αμίνι, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.

Πριν από δύο εβδομάδες, μαθήτριες άρχισαν να διαδηλώνουν σε τάξεις, παιδικές χαρές και δρόμους, σε μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση υποστήριξης στις πανεθνικές κινητοποιήσεις κατά του νόμου για το χιτζάμπ και του θεοκρατικού κατεστημένου.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τις δείχνουν να κουνούν τη μαντίλα τους στον αέρα, να αντιμετωπίζουν άνδρες αξιωματούχους και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα»- μια αναφορά στον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έναν σιίτη κληρικό. που έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα. Πολλοί έχουν επίσης κινηματογραφηθεί να σκίζουν φωτογραφίες του αγιατολάχ.

Μια δήλωση της Ένωσης Δασκάλων του Αρνταμπίλ, που δημοσιεύτηκε από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συνδικάτων Εκπαιδευτικών στο Telegram, κατηγόρησε τις αρχές ότι εξανάγκασαν παράνομα κορίτσια στο γυμνάσιο Shahed στο Aρνταμπίλ να συμμετάσχουν σε μια φιλοκυβερνητική εκδήλωση την Τετάρτη, όπου κλήθηκαν να τραγουδήσουν έναν .ύμνο για τον ανώτατο ηγέτη.

Στην αρχή της εκδήλωσης, αρκετοί μαθητές άρχισαν να φωνάζουν κατά της κυβέρνησης, ωθώντας άνδρες και γυναίκες του προσωπικού ασφαλείας με πολιτικά ρούχα να ξυλοκοπήσουν πολλούς από αυτούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αργότερα, μόλις οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, έκαναν έφοδο στο σχολείο και χτύπησαν ξανά κάποιους από τους μαθητές, ανέφερε. Επτά μαθητές τραυματίστηκαν και 10 συνελήφθησαν, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Άσρα Παναχί ήταν μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν και ότι κατέληξε αργότερα στο νοσοκομείο. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Αρνταμπίλ. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα πλήθος να φωνάζει «Ελευθερία, Ελευθερία, Ελευθερία» και τις δυνάμεις ασφαλείας να συγκρούονται με διαδηλωτές που πετάνε πέτρες.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο θείος της Άσρα είπε σε συνέντευξή της ότι είχε υποκείμενα καρδιακά προβλήματα και ότι η αιτία του θανάτου της ήταν καρδιακή ανακοπή. Συγγενείς δύο άλλων έφηβων κοριτσιών που πέθαναν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών - η Nika Shakarami και η Sarina Esmailzadeh - έδωσαν παρόμοιες συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση, επαναλαμβάνοντας την επίσημη εκδοχή ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ευθύνονται.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του Αρνταμπίλ, Καζέμ Μουσαβί, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Didban Iran ότι η Άσρα αυτοκτόνησε καταπίνοντας χάπια.

Ο συνταξιούχος Ιρανός αστέρας του ποδοσφαίρου Ali Daei, ο οποίος γεννήθηκε στο Aρνταμπίλ και έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις, απέρριψε και τους δύο ισχυρισμούς σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram και κάλεσε τις αρχές να πουν την αλήθεια. «Η ιστορία έχει αποδείξει ποιοι είναι οι ψεύτες», έγραψε.

Η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι ανησυχεί βαθύτατα για την «αδιάκοπη βίαιη απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών και τις αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις και δολοφονίες και κράτηση παιδιών».

«Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι 23 παιδιά σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον επτά επαρχίες από αληθινά πυρομαχικά, μεταλλικά σφαιρίδια σε κοντινή απόσταση και θανατηφόρους ξυλοδαρμούς», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι. Πρόσθεσε ότι σε ορισμένα σχολεία έγιναν επιδρομές και παιδιά συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ορισμένοι διευθυντές συνελήφθησαν επειδή δεν συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας του Ιράν επιβεβαίωσε επίσης ότι απροσδιόριστος αριθμός παιδιών είχε σταλεί σε «ψυχολογικά κέντρα» αφού συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις.