Infographic
Πηγή: Newsbomb.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα της Κριμαίας: Η στρατηγική και συμβολική σημασία για τη Ρωσία

Γέφυρα της Κριμαίας: Οι διεθνολόγοι Κώστας Υφαντής και Κωνσταντίνος Φίλης εξηγούν στο Newsbomb.gr τη σημασία που έχει το μεγάλο έργο της Κριμαίας - Ο λόγος που οι Ουκρανοί ανατίναξαν τη γέφυρα και τα αντίποινα του Πούτιν. Το Infographic -  Χρονολόγιο ενός έργου μεγάλης αξίας.

Δύο εβδομάδες πέρασαν από τη μεγάλη έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας, στις 8 Οκτωβρίου 2022, όπου ανατινάχθηκε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου που οδηγεί από τη Ρωσία στην Κριμαία.

Ώρες μετά την έκρηξη της γέφυρας, οι Ρώσοι ερευνητές έδωσαν εξήγηση για την έκρηξη: Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση με ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκε καθώς το όχημα διέσχιζε τη γέφυρα προς την Κριμαία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι «είναι ίδιο με τις πιο απεχθείς τρομοκρατικές ομάδες», γεγονός που προκάλεσε το επόμενο «μαζικό χτύπημα με όπλα ακριβείας στην ουκρανική υποδομή, την στρατιωτική διοίκηση και τις επικοινωνίες».

Η αιτία της έκρηξης στο Κερτς και ο δράστης της παραμένουν μυστήριο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο, με τη Ρωσία να ξεκινά τη Δευτέρα 10/10 μια ανελέητη επίθεση κατά της ισχύος και των δικτύων επικοινωνιών της Ουκρανίας και τους Ουκρανούς αξιωματούχους να ορκίζονται εκδίκηση για κάθε πύραυλο.

Ποια είναι όμως η σημασία της Γέφυρας της Κριμαίας, για την οποία όχι μόνο έγινε η μεγάλη έκρηξη αλλά και ξεκίνησε ένας νέος πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία; Οι διεθνολόγοι Κωνσταντίνος Φίλης και Κώστας Υφαντής εξηγούν στο Newsbomb.gr την στρατηγική αλλά και τη συμβολική αξία της γέφυρας για την οποία «άναψαν» και πάλι τα αίματα στο ανατολικό μέτωπο.

Κωνσταντίνος Φίλης στο Newsbomb.gr: Πλήγμα για το γόητρο του Πούτιν

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr για τη σημασία της γέφυρας της Κριμαίας έκανε λόγο για πρακτική αλλά και συμβολική αξία.

«Η συμβολική σημασία είναι το γεγονός ότι κατασκευάστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ότι συνέδεε την Κριμαία με ρωσικά εδάφη. Είναι ένα σύμβολο για τον Πούτιν διότι έγινε επί δικής του προεδρίας. Ισχυρίζεται ότι στα δικά του χρόνια η Ρωσία έχει μεγαλώσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων νέων περιοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η γέφυρα ωστόσο έχει και πρακτική σημασία λόγω του εφοδιασμού της περιοχής και πλέον για στρατιωτικούς λόγους.

«Παλαιότερα εμπορική και πλέον στρατιωτική σημασία αφού γίνονται μάχες στην υπόλοιπη Ουκρανία», τόνισε ο κ. Φίλης.

Τι σημαίνει η ανατίναξη της γέφυρας, η οποία φέρεται να έγινε από τους Ουκρανούς; «Ήταν πάρα πολύ ισχυρό το πλήγμα για το γόητρο του προέδρου Πούτιν. Είναι δικό του έργο που του έχει πιστωθεί και τέτοια πλήγματα στον πόλεμο υπονομεύουν το ηθικό και δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι άτρωτη».

Από την άλλη ο καθηγητής εξηγεί ότι υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η ανατίναξη μπορεί και να οφείλεται σε προβοκάτσια της Ρωσίας για να χτυπήσουν τις υποδομές και τα δίκτυα στην Ουκρανία.

Σε ένα ενδεχόμενο ένα τέτοιο περιστατικό να ξανασυμβεί ο κ. Φίλης επισήμανε ότι «Αν έχει γίνει από Ουκρανούς θα μπορούσε να ξαναγίνει και οι Ρώσοι να το έχουν στον νου τους για να πάρουν προφυλάξεις. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να ελέγξουν απολύτως την κίνηση σε μία γέφυρα, καθώς θα σημειωθούν καθυστερήσεις σε δρομολόγια και εφοδιασμούς».

Κώστας Υφαντής στο Newsbomb.gr: Μεγάλη συμβολική σημασία η γέφυρα της Κριμαίας

«Στρατηγικά δεν έχει μεγάλη σημασία. Δεν έχει να κερδίσει κάτι η Ρωσία στο πεδίο των μαχών από τη γέφυρα», εξηγεί στο Newsbomb.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Ωστόσο για τον ίδιο, η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί έργο μεγάλης συμβολικής σημασίας. «Είναι ένα έργο που ενώνει Κριμαία με Ρωσία και είναι ένα μεγάλο έργο που έγινε μετά το 2014 για να δείξει ότι η Κριμαία είναι μέρος της ρωσικής επικράτειας», επισημαίνει ο κ. Υφαντής.

«Πολύ μεγάλη υπόθεση η συμβολική σημασία σε έναν πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εξήγησε ότι «Η ανατίναξή της ήταν ένα μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν αποδέχεται αυτό το τετελεσμένο», αναφέροντας ότι σε περίπτωση μαζικής επίθεσης θα ξαναβομβαρδιστεί καθώς αποτελεί εύκολο στόχο.

«Δεν θεωρώ ότι η Ρωσία έχει εξαρτήσει την υπεράσπιση της Κριμαίας από την υπεράσπιση αυτή. Αν το έχει κάνει είναι τεράστιο λάθος», καταλήγει ο καθηγητής.

Η ιστορία της Γέφυρας της Κριμαίας

Η γέφυρα της Κριμαίας, που ονομάζεται επίσης γέφυρα του πορθμού του Κερτς ή γέφυρα του Κερτς, είναι ζεύγος μερικώς κατεστραμμένων παράλληλων γεφυρών, μία οδική και μία σιδηροδρομική, που διασχίζουν τον πορθμό του Κερτς μεταξύ της χερσονήσου Ταμάν του Κράι Κρασνοντάρ στη Ρωσία και της χερσονήσου Κερτς της Κριμαίας.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην αρχή του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου το 2014. Κόστισε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει μήκος 19 χιλιόμετρα, καθιστώντας την τη μακρύτερη γέφυρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ρωσία και τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη. Εκτός από μετακινήσεις, η Ρωσία κατασκεύασε τη γέφυρα για να ενισχύσει τις αξιώσεις της στην Κριμαία.

Τον Ιανουάριο του 2015, η σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της γέφυρας ανατέθηκε στην Stroygazmontazh του Αρκάντι Ρότενμπεργκ. Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016.

Η οδική γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Μαΐου 2018 και δόθηκε στην κυκλοφορία για αυτοκίνητα στις 16 Μαΐου και για φορτηγά την 1η Οκτωβρίου. Η σιδηροδρομική γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και η πρώτη προγραμματισμένη επιβατική αμαξοστοιχία διέσχισε τη γέφυρα στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Η γέφυρα άνοιξε για εμπορευματικά τρένα στις 30 Ιουνίου 2020. Στις 15 Αυγούστου 2020 καταγράφηκε ρεκόρ κίνησης, συνολικού αριθμού 36.393 αυτοκινήτων.

Η γέφυρα ονομάστηκε «Γέφυρα της Κριμαίας» μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η «Γέφυρα του Κερτς» και η «Γέφυρα Επανένωσης» ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή, αντίστοιχα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2022, στις 6:02 π.μ. τοπική ώρα, σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη στον δρόμο που οδηγεί από τη Ρωσία στην Κριμαία, προκαλώντας την κατάρρευση τμημάτων της γέφυρας.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Infographic Νewsbomb.gr - Χρονολόγιο Γέφυρα της ΚριμαίαςNewsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη


Διαβάστε επίσης

Γέφυρα της Κριμαίας: Θα έχει επισκευαστεί μέχρι τον Ιούλιο

Ποιος ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας; Η έκρηξη που άλλαξε ολοκληρωτικά τη μορφή του πολέμου

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας - Τι σημαίνει αυτό για την Ρωσία

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ