ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πανέτοιμος ο Μπόρις Τζόνσον - Στη μάχη και ο Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Πανέτοιμος ο Μπόρις Τζόνσον - Στη μάχη και ο Ρίσι Σούνακ

Ελάχιστοι θα περίμεναν ότι ελάχιστες εβδομάδες μετά την παραίτησή του, ο Μπόρις Τζόνσον ρίχνεται ξανά στη μάχη για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του, έπειτα από την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας ότι ο πρώην ηγέτης έχει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.

Ερωτηθείς για το εάν ο Τζόνσον θα είναι υποψήφιος, ο Χίτον-Χάρις δήλωσε: «Ναι, αυτό πιστεύω». «Έχουμε όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα».

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθούσε σήμερα να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος συντάχθηκαν με τον Ρίσι Σούνακ, τον άνθρωπο που κάποτε κατηγορήθηκε ότι τον πρόδωσε.

Γνωστές προσωπικότητες, που στο παρελθόν στήριξαν τον Τζόνσον, εμφανίστηκαν τώρα να τάσσονται υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών Σούνακ εν όψει μιας πρώτης ψηφοφορίας των Συντηρητικών βουλευτών αύριο.

Ο υφυπουργός Στιβ Μπέικερ δήλωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει τον Σούνακ διότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια επιστροφή στη σαπουνόπερα που εκτυλίχθηκε νωρίτερα φέτος, πριν ο Τζόνσον εξαναγκαστεί σε παραίτηση εν μέσω σειράς σκανδάλων. «Δεν είναι η ώρα για το στιλ του Μπόρις», δήλωσε ο Μπέικερ στο Sky News.

Ο Σούνακ, ο Τζόνσον και η Πένι Μόρντοντ προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη 100 βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού και αντικατάστασης της Λιζ Τρας που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην ηγεσία της χώρας.

Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, όταν παραιτήθηκε ο Σούνακ, γεγονός που πυροδότησε μια γενικότερη ανταρσία και οδήγησε σε μαζική παραίτηση υπουργών του Τζόνσον.

Ο Μπέικερ δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται τώρα μια περίοδο σταθερότητας, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές η Τρας, και αυτό σημαίνει να μην ψηφίσει κάποιος και πάλι τον Τζόνσον.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τον έχουμε ως πρωθυπουργό σε συνθήκες στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει, παρασύροντας μαζί ολόκληρη την κυβέρνηση», δήλωσε ο ίδιος.

Η Πένι Μόρντοντ δηλώνει ότι παραμένει στη μάχη για την πρωθυπουργία

Η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμερα στο BBC. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Ο Ρίσι Σούνακ διεκδικεί την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι στέκεται όρθιος διεκδικώντας την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση”, ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

“Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός”.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Συνάντηση Τζόνσον με Σούνακ - Πιθανή κοινή κάθοδος

Τζόνσον: Έχει 100 υποστηρικτές για τη διεκδίκηση στην πρωθυπουργία

Ο Μπόρις Τζόνσον γύρισε και «είναι έτοιμος για όλα»