ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Φοιτητές στη Σαγκάη μιλούν άπταιστα ελληνικά και γίνονται viral

Viral βίντεο με Κινέζους που μαθαίνουν Ελληνικά
Viral βίντεο με Κινέζους που μαθαίνουν Ελληνικά
ΑΡ

Mία γνωστή Tik Toker από την Κίνα μπήκε στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σαγκάης και το ρεπορτάζ της έγινε viral

Στη μακρινή Σαγκάη της Κίνας δεκάδες άτομα μελετούν καθημερινά την ελληνική γλώσσα που θεωρείται μία απο τις πιο δύσκολες στον κόσμο. Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της κινεζικής μεγαλούπολης.

Η Φανή, ο Οδυσσέας, η Ήβη, ο Ιάσωνας και ο Ζήνωνας αγαπούν τη χώρα μας και σπουδάζουν στο συγκεκριμένο τμήμα. Μία Κινέζα Tik Toker, η Marianna Lee, έκανε ρεπορτάζ και εξέπληξε τους χρήστες της πλατφόρμας με το βίντεό της.

Σε αυτό, Kινέζοι φοιτητές μιλούν τη γλώσσα μας σαν να είναι η μητρική τους. Έχουν καλή προφορά, χρησιμοποιούν πλούσιο λεξιλόγιο και τονίζουν ότι θαυμάζουν τους Έλληνες φιλοσόφους, λατρεύουν την ελληνική μυθολογία, την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική.

Το βίντεο έχει ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες προβολές στην πλατφόρμα του TikTok, με τους χρήστες να μην κρύβουν την έκπληξή τους. «Ο Ζήνωνας μιλάει σαν Έλληνας», «Έχω πάθει σοκ με όλους αλλά είμαι σίγουρη ότι ο Ζήνων είναι Έλληνας σε σώμα Ασιάτη», «Πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν! Συγχαρητήρια!», «Τι γλυκά παιδιά! Μιλούν καλύτερα και από Έλληνες! Να έχουν πάντα επιτυχίες», είναι μόνο κάποια από τα σχόλια.

Στο βίντεο μίλησε και η Σοφία Χου, διευθύντρια του Τμήματος, η οποία ανέφερε ότι το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1972, αριθμώντας πλέον περί τους 20-30 φοιτητές. Ήταν το πρώτο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών σε όλη την Κίνα και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το μοναδικό. Παράλληλα, επικοινωνεί με ελληνικά πανεπιστήμια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε όλο και περισσότερους φοιτητές από την Κίνα, να έρθουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Στο Τμήμα διδάσκουν τρεις Κινέζες καθηγήτριες, καθώς και μία Ελληνίδα, η Ράνια Καταβούτα, η οποία ανέφερε ότι εργάζεται εκεί τα τελευταία και 9 χρόνια. Εκτός από νεοελληνική γλώσσα διδάσκει στους φοιτητές και νεοελληνική λογοτεχνία, ενώ παράλληλα βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.