ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία - Πλημμύρες: Τα συνεργεία διέσωσαν πάνω από 100 ανθρώπους

Αυστραλία - Πλημμύρες: Τα συνεργεία διέσωσαν πάνω από 100 ανθρώπους
Η Νέα Ζηλανδία απέστειλε σήμερα 12 ανθρώπους για να βοηθήσουν την Αυστραλία.
AP/φωτογραφία αρχείου

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας έχει πληγεί επανειλημμένως από ισχυρές βροχοπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Τα σωστικά συνεργεία απομάκρυναν περισσότερους από 100 ανθρώπους που είχαν καταφύγει στις στέγες κτιρίων για να σωθούν έπειτα από ξαφνική πλημμύρα που βύθισε στα νερά μικρή πόλη στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι καταρρακτώδεις βροχές του σαββατοκύριακου σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής πολιτείας Νέα Νότια Ουαλία προκάλεσαν την άνοδο της στάθμης των υδάτων στη διάρκεια της νύχτας, απομονώνοντας ορισμένες πόλεις και κοινότητες.

Πολλοί κάτοικοι της Γιουγκάρα, μικρής πόλης με πληθυσμό περίπου 800 ανθρώπων 350 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, έσπευσαν να ανέβουν στις στέγες για να γλιτώσουν από τα νερά.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν την πόλη να έχει μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη με θολά νερά, ενώ πάνω από τα νερά εξείχαν μόνον στέγες και δέντρα.

"Είχαμε 140 διασώσεις που συνδέονταν με τις πλημμύρες μόνον στην πόλη Γιουγκάρα. Περισσότεροι από 100 από αυτούς που διασώθηκαν βρίσκονταν πάνω σε στέγες", δήλωσε η υπουργός που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες επειγόντων της Νέας Νότιας Ουαλίας Στέφανι Κουκ.

Αυτοί που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά διασώθηκαν με σκάφη ή ελικόπτερα, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "πολύ σοβαρή, όχι μόνον στην Γιουγκάρα, αλλά και σε πολλά μέρη".

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πολιτείας ανακοίνωσαν ότι 173 επιχειρήσεις διάσωσης έχουν γίνει εκεί από σήμερα το πρωί.

Η Νέα Ζηλανδία απέστειλε σήμερα 12 ανθρώπους για να βοηθήσουν την Αυστραλία στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, πρόσθεσε η Κουκ, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες επειγόντων της Νέας Νότιας Ουαλίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης για να εξασφαλίσουν επιπρόσθετη βοήθεια.

Περισσότερες από 150.000 αστραπές έπεσαν στο έδαφος σε ένα 24ωρο στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην πόλη Φόρμπς, που βρίσκεται δυτικά της Γιουγκάρα, έπεσαν 118 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο, δηλαδή είχε την μεγαλύτερη βροχόπτωση σε μια ημέρα εδώ και 28 χρόνια, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας έχει πληγεί επανειλημμένως από ισχυρές βροχοπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των αλλεπάλληλων κύκλων του μετεωρολογικού φαινομένου La Nina.

Τον Μάρτιο, οι καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική ακτή προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 20 ανθρώπων.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Σίδνεϊ έλαβαν εντολή από τις αρχές να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τον Ιούλιο, όταν πλημμύρες έπληξαν ξανά την περιφέρεια της πόλης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει πιο ακραίες τις περιόδους πλημμυρών, καθώς ο θερμότερος αέρας συγκρατεί επιπλέον υγρασία.