ΚΟΣΜΟΣ

Aφγανιστάν: Oι Ταλιμπάν μαστίγωσαν δημόσια 12 ανθρώπους σε γήπεδο

Δημόσιο μαστίγωμα στο Αφγανιστάν
Δημόσιο μαστίγωμα στο Αφγανιστάν
ΑΡ

Οι Ταλιμπάν μαστίγωσαν δημόσια ανθρώπους σε ένα κατάμεστο στάδιο, κατηγορώντας τους για «εγκλήματα ηθών»

Δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες μαστιγώθηκαν μπροστά σε χιλιάδες θεατές σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν. Όλοι τους είχαν κριθεί ένοχοι για «ηθικά εγκλήματα», όπως μοιχεία και ληστεία, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο BBC.

Πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η ισλαμιστική ομάδα πραγματοποίησε δημόσιο μαστίγωμα. Η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επιστροφή στις σκληρές πρακτικές που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν στη δεκαετία του 1990.

Ο Oμαρ Μανσούρ Μουχατζίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν για την περιοχή Logar στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου συνέβησαν οι μαστιγώσεις, είπε ότι και οι τρεις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες αφού τιμωρήθηκαν. Μερικοί από τους άνδρες φυλακίστηκαν, είπε, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς.

Οι άνδρες και οι γυναίκες δέχτηκαν από 21 έως 39 μαστιγώματα ο καθένας. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να λάβει ένα άτομο είναι 39, είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Δεκαεννέα άτομα τιμωρήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα σε παρόμοιο μαστίγωμα στην επαρχία Ταχάρ στο βόρειο Αφγανιστάν, αναφέρουν αναφορές.

Το μαστίγωμα στην επαρχία Logar έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Hibatullah Akhundzada, διέταξε τους δικαστές να επιβάλουν ποινές για ορισμένα εγκλήματα σύμφωνα με την αυστηρή ανάγνωση της οργάνωσης του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Αυτή η ερμηνεία του ισλαμικού νόμου περιλαμβάνει δημόσιες εκτελέσεις, δημόσιους ακρωτηριασμούς και λιθοβολισμούς - αν και τα ακριβή εγκλήματα και οι αντίστοιχες τιμωρίες δεν έχουν οριστεί επίσημα από τους Ταλιμπάν. Η διαταγή του ανώτατου ηγέτη είναι η τελευταία ένδειξη ότι οι Ταλιμπάν παίρνουν μια πιο σκληρή στάση όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. αφού υποσχέθηκαν να κυβερνήσουν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια, όταν ανέλαβαν την εξουσία πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν για τακτική εκτέλεση δημόσιων τιμωριών, ανάμεσα τους μαστιγώσεις και εκτελέσεις στο εθνικό στάδιο της Καμπούλ. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα επαναλάβει τη βάναυση καταστολή των γυναικών, αλλά μετά την επιστροφή της ομάδας στην εξουσία, οι γυναικείες ελευθερίες έχουν περιοριστεί σοβαρά και ορισμένες γυναίκες έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή διεκδικούν δικαιώματα.

Πηγή: ΒΒC