ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία και Κόσοβο συμφώνησαν για τις πινακίδες - Ελπίδες αποκλιμάκωσης

Διαδήλωση Σέρβων στο Κόσοβο
Διαδήλωση Σέρβων στο Κόσοβο
ΑΡ

Σε συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξής σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων κατέληξαν το Κόσοβο και η Σερβία, μετά απο παρέμβαση των ΗΠΑ

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμφώνησαν μέτρα για να εκτονώσουν τη διαμάχη σχετικά με τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι οποίες είχαν απειλήσει να προκαλέσουν βία. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter «Έχουμε μια συμφωνία!» και είπε ότι και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Το Κοσσυφοπέδιο είχε απειλήσει οτι θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα στους οδηγούς από την Πέμπτη (24/11), εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Βελιγράδι. Αλλά οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο Μπορέλ είπε ότι η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας με ονομασίες πόλεων του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο από την πλευρά του δεν θα απαιτήσει την εκ νέου ταξινόμηση οχημάτων με σερβικές πινακίδες. Νωρίτερα είχε εκφράσει την αγανάκτησή του όταν το Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκε να δεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία της ΕΕ.

Όμως το Κοσσυφοπέδιο επέστρεψε στις διαπραγματεύσεις υπό την πίεση του βασικού του συμμάχου, των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το BBC, τονίζοντας οτι η συμφωνία ακούγεται πανομοιότυπη με την πρόταση που είχε ρίξει στο τραπέζι η ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές του Κοσόβου θέλουν η εθνοτική σερβική μειονότητα να παραδώσει τις πινακίδες σερβικής έκδοσης. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει υποστηρίξει ότι οι πινακίδες που χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο του 1999 για την ανεξαρτησία της επικράτειας από τη Σερβία δεν μπορούν πλέον να ισχύουν.

Η αστυνομία του Κοσόβου επρόκειτο να επιβάλει πρόστιμα 150 ευρώ σε κατόχους πινακίδων σερβικής έκδοσης. Οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δέχονται μόνο τοπικά σερβικά ιδρύματα και έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της Πρίστινα για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Πριν από τον συμβιβασμό της Τετάρτης, η Σερβία επέμενε ότι τα οχήματα που περνούν τα σύνορά της από το Κόσοβο φέρουν αυτοκόλλητα σερβικής έκδοσης στις πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν ξανά την Τετάρτη κατά της κυβέρνησης Κούρτι, ενώ οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ξεκινούσαν εκ νέου μεταξύ του Σέρβου αξιωματούχου Πέταρ Πέτκοβιτς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι.

Στη διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα, σημείο ανάφλεξης μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και των Αλβανών, εκατοντάδες Σέρβοι κατηγόρησαν την Πρίστινα ότι επιδιώκει να «γκετοποιήσει» τη σερβική μειονότητα. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Θέλουμε Ειρήνη» και «Κούρτι, δεν θα σου δώσουμε τα παιδιά μας».

Περίπου 3.700 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο (δύναμη KFor) για να αποτραπεί οποιαδήποτε έξαρση στην πρώην σερβική επαρχία.

Πηγή: ΒΒC