ΚΟΣΜΟΣ

HIV: Η κόκκινη κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης

HIV: Η κόκκινη κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης
Shutterstock

HIV/AIDS: Πώς η κόκκινη κορδέλα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα παγκοσμίως με στόχο την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με το κεντρικό μήνυμα για το 2022 να είναι «ΕΞΙΣΩΝΟΥΜΕ».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες αλλά και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις ανισότητες που παρεμποδίσουν τον δρόμο για την εξάλειψη του ιού.

Στόχος είναι να εξισώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα για HIV, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την σημερινή ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το AIDS και τον ιό HIV που το προκαλεί. Όπως και για την κόκκινη κορδέλα που είναι το σήμα κατατεθέν της σημερινής ημέρας.

Πόσοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως σύμβολο ευαισθητοποίησης και υποστήριξης για τον HIV;

Όλα ξεκίνησαν το 1991, μία δεκαετία μετά την εμφάνιση του HIV, όταν δώδεκα καλλιτέχνες συναντήθηκαν σε μία γκαλερί στο East Village της Νέας Υόρκης, προκειμένου να συζητήσουν για ένα νέο πρότζεκτ για το Visual AIDS, έναν καλλιτεχνικό οργανισμό στη Ν. Υόρκη για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον ιό.

Εκεί σκέφτηκαν αυτό που θα γινόταν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της δεκαετίας: την κόκκινη κορδέλα, η οποία θα φοριόταν για να δείξει την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για τα άτομα που ζουν με HIV.

Εκείνη την εποχή, ο ιός στιγματίστηκε σε μεγάλο βαθμό και τα δεινά των κοινοτήτων που ζούσαν με τον ιό HIV παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό κρυφά. Οι καλλιτέχνες ήθελαν να δημιουργήσουν μια οπτική έκφραση συμπόνιας για τους ανθρώπους που ζουν με HIV.

Πήραν έμπνευση από τις κίτρινες κορδέλες που ήταν δεμένες στα δέντρα, για να δείξουν την υποστήριξη στον αμερικανικό στρατό που πολεμούσε στον Πόλεμο του Κόλπου. Επιπλέον, αποφάσισαν ότι η κομψή θηλιά του σχήματος της κορδέλας ήταν εύκολο να κατασκευαστεί και να αντιγράφει.

Επίσης επέλεξαν το κόκκινο χρώμα, γιατί ήθελαν να μεταδώσουν ότι ο ιός που προκαλεί το AIDS αφορά όλους τους ανθρώπους. Παράλληλα το συγκεκριμένο χρώμα δείχνει τόλμη, ενώ συμβολίζει παραδοσιακά το πάθος, την καρδιά και την αγάπη.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία της πριγκίπισσας Νταϊάνας με ασθενή με HIV

Το συγκινητικό μήνυμα της οροθετικής Δήμητρας στον Πρωθυπουργό

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι δράσεις της κυβέρνησης