ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Νεκροί, ζημιές και εκατομμύρια σε «κόκκινο συναγερμό»

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
Α.Ρ

Σφοδρή χειμερινή καταιγίδα πλήττει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ 

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα κινείται ανατολικά στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους στις νότιες πολιτείες και καλύπτοντας περιοχές με χιόνι.

Ένα νεαρό αγόρι και η μητέρα του σκοτώθηκαν στη Λουιζιάνα όταν το σπίτι τους καταστράφηκε από ανεμοστρόβιλο. Η τεράστια καταιγίδα έφερε επίσης συνθήκες χιονοθύελλας στα Μεσοδυτικά, με δρόμους και σχολεία κλειστά και ορισμένες περιοχές να αναφέρουν 'εως και 1,2 μέτρα χιονιού.

Περίπου 3.300 πτήσεις έχουν καθυστερήσει και περισσότερες από 150 ακυρώθηκαν. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε τέσσερις πολιτείες -Νεμπράσκα, Ουαϊόμινγκ, Νότια Ντακότα και Μινεσότα- βρίσκονται υπό προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα, με τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές χιονοπτώσεις να δυσκολεύουν τις μετακινήσεις. Εκατομμύρια ακόμη πολίτες σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό λιγότερο αυστηρούς συναγερμούς.

Οι ειδικοί προβλέπουν σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους κατά μήκος των ακτών του Κόλπου, από τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή, μέχρι την Αλαμπάμα και περιοχές της Φλόριντα. Οι διασώστες έψαχναν για ώρες για να εντοπίσουν τη μητέρα και τον γιο της που πέθαναν σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Shreveport.

Το σώμα του 8χρονου αγοριού βρέθηκε σε μια δασώδη περιοχή μισό μίλι από το σπίτι της οικογένειας, ενώ η 30χρονη μητέρα του εντοπίστηκε περίπου ένα δρόμο μακριά από το κατεστραμμένο σπίτι, κάτω από ένα σωρό από συντρίμμια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο σερίφης Steve Prator είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KSLA ότι ο πατέρας τους είχε αναφέρει την εξαφάνισή τους. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε το σπίτι που περιέγραφε στη διεύθυνση», είπε ο σερίφης. «Όλα είχαν εξαφανιστεί» Μια 56χρονη γυναίκα βρέθηκε επίσης νεκρή έξω από το σπίτι της στο St Charles Parish, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Το Υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνα είπε ότι πέθανε αφού ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε το σπίτι της.

Στη μικρή πόλη Farmerville περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά, τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KNOE. Τουλάχιστον 18 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας, τη Λουιζιάνα, την Οκλαχόμα και τον Μισισιπή την Τρίτη (13/12), τραυματίζοντας κατοίκους και καταστρέφοντας σπίτια και κτίρια.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα καταιγίδων», είπε στο BBC ο Ριτς Ότο, μετεωρολόγος του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού. «Αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από τη μέση χειμερινή καταιγίδα».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκατοντάδες διακοπές πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας Φορτ Γουόρθ στο Τέξας και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το FlightAware.com. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης χυθεί τον Καναδά, φέρνοντας ισχυρό χιόνι και ισχυρούς ανέμους στη νότια περιοχή Prairie της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Saskatchewan και Manitoba.

Παγωμένη βροχή και ακραίες χειμωνιάτικες συνθήκες προβλέπεται να πλήξουν τα ανώτερα μεσοδυτικά και βορειοανατολικά των ΗΠΑ σήμερα Πέμπτη (15/12), ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με την κακοκαιρία να φέρνει ισχυρούς ανέμους και χιόνι σε περιοχές της Καλιφόρνια.

Πηγή: BBC