ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία

ΗΠΑ: Θα συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία
AP

ΗΠΑ: Στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας «δίκαιη» για το Κίεβο

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας έλαβε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον ουκρανό ομόλογό του, υποδεχόμενος τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, απονέμοντας ένα μετάλλιο στον Μπάιντεν.

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αργότερα θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο στις 19:30 (02:30 ώρα Ελλάδας).

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μίας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.