ΚΟΣΜΟΣ

Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Ερωτήματα για τις συνθήκες του τροχαίου

Δυστύχημα στο Βουκουρέστι: Ερωτήματα για τις συνθήκες του τροχαίου
AP IMAGES

Ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί για τις συνθήκες του δυστυχήματος στο Βουκουρέστι με τουριστικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε Έλληνες ταξιδιώτες

To δυστύχημα στο Βουκουρέστι με τουριστικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε Έλληνες ταξιδιώτες έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες τις οποίες συνέβη.

Τηλεοπτικός σταθμός της Ρουμανίας μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο οδηγός αλλάζει λωρίδα την τελευταία στιγμή και κινείται προς τον δρόμο που δεν επιτρέπονται ψηλά οχήματα, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην προειδοποιητική πινακίδα.

Ο οδηγός του λεωφορείου δείχνει να μην αντιδρά, και αυτό όπως λένε ειδικοί, κάνει τις Αρχές να διερευνούν το ρόλο που έπαιξε το σύστημα πλοήγησης στο δυστύχημα.

Συνολικά 18 Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ 16 από τους 23 τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία. Μεταξύ των νοσηλευομένων βρίσκεται και η σύζυγός του 53χρονου που έχασε άδικα τη ζωή του, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι μαζί με τη γυναίκα του μετά από αρκετά χρόνια.

Οι ρουμανικές αρχές έχουν ενημερώσει όλους τους ταξιδιώτες ότι μπορούν να προσφύγουν κατά του ρουμανικού Δημοσίου για το δυστύχημα.

Στο μεταξύ σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το λεωφορείο που ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στο Βουκουρέστι. Στο βίντεο αποτυπώνεται ο πανικός των επιβατών, ενώ ακούγονται φωνές απόγνωσης. Ένας νεαρός συμβουλεύει έναν εκ των τραυματιών να πάρει ανάσες, ενώ ένας άλλος επιβάτης ακούγεται να λέει: “δεν μπορούν να τον βγάλουν”.

Συγκλονιστικές είναι στο μεταξύ οι μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου οι οποίοι αποκαλύπτουν το χάος και τον πανικό που επικράτησε δευτερόλεπτα μετά την σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους μέσα στις κατεστραμένες λαμαρίνες του οχήματος.

«Ο οδηγός είναι χάλια ψυχολογικά», λέει ο δικηγόρος του

Ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου που προσέκρουσε στη μεταλλική μπάρα στο Βουκουρέστι με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ακόμη 23 να τραυματιστούν βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Ματθαίου.

«Δεν ήταν κουρασμένος τον συνάντησα χθες το βράδυ στην αστυνομία. Ήταν εντάξει. Δεν ήταν καλά ψυχολογικά ο άνθρωπος (…) ήταν χάλια, δεν έφαγε. Λεπτούλης. Ένας απλός άνθρωπος είναι», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Ματθαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά το λεωφορείο χτύπησε με την κεραία στη μεταλλική μπάρα, ο οδηγός φρενάρισε δυνατά, το όχημα συνέχισε να προχωρά για δύο μέτρα με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κλιματιστικό και η οροφή να καταρρεύσει.

Ο συνήγορος του οδηγού ανέφερε πως εάν το υλικό ήταν ελαφρύ και ανασηκωνόταν με το πρώτο άγγιγμα, σήμερα δε θα μιλούσαμε για την τραγωδία που συνέβη. Αντίθετα, πρόσθεσε, κατέρρευσε και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Ο κ. Ματθαίου πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν ήρεμο άνθρωπο που δεν τρέχει στο δρόμο κάτι που επιβεβαιώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας μεταφορών.

Ο ίδιος ο δικηγόρος, δήλωσε πως πήρε πάνω του την ευθύνη πως ο οδηγός θα δώσει το παρών όσες φορές κληθεί από τις ρουμανικές αρχές και δόθηκε το πράσινο φως να οδηγήσει πίσω στην Ελλάδα.

«Δυσκολευόταν να αλλάξει και τις ταχύτητες»

«Δεν ήταν μόνο οι 18ώρες που οδηγούσε συνεχόμενα, ακόμα και τις ταχύτητες δυσκολευόταν να αλλάξει. Δηλαδή ήτανε...απορώ πως αυτός ο άνθρωπος ήταν επαγγελματίας. Καλός, χρυσός άνθρωπος, αλλά σαν επαγγελματίας δεν έκανε» δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN, Έλληνας επιβάτης του μοιραίου λεωφορείου, ο οποίος τραυματίστηκε.

«Ταξιδεύαμε όλο το βράδυ και όταν φτάσαμε στο Βουκουρέστι, ο οδηγός δεν ήξερε πώς να πάει προς την Βουλή από τον κεντρικό δρόμο» είπε άλλη μάρτυρας.

Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνονται για την ελλειπή γνώση και εμπειρία του οδηγού επιβεβαιώνονται και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου στο οποίο άνηκε το λεωφορείο, ο οποίος δήλωσε πως ο οδηγός δεν είχε μεγάλη εμπειρία καθώς είχε πραγματοποιήσει μόνο δυο ταξίδια στο Βουκουρέστι. Ο Γιάννης Μπατζιόλας επιβεβαίωσε κιόλας πως ο οδηγός ήταν μόνος του και εξήγησε τους λόγους που δεν υπήρχε δεύτερος οδηγός.

Μιλώντας στο onlarissa.gr υποστήριξε πως ένα έκτακτο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δύο οδηγοί, ωστόσο το λεωφορείο κινήθηκε από Βόλο έως Θεσσαλονίκη με άλλον οδηγό και με άλλο συνέχισε για το Βουκουρέστι.

«Το δρομολόγιο, είχε προγραμματιστεί κανονικά με δύο οδηγούς γιατί είναι 16 ώρες. Ο δεύτερος οδηγός μία ώρα πριν την αναχώρηση του ταξιδιού λόγω γαστρεντερίτιδας δηλώνει κώλυμα και δε μπορεί να ξεκινήσει. Τότε αντικαταστάθηκε με άλλο οδηγό που πήγε το λεωφορείο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το λεωφορείο ο οδηγός που πήγε στο Βουκουρέστι. Ήτανε μόνος του και γενικά δεν έτρεχε καθόλου, έχω μιλήσει με πελάτες, πήγαινε σε όλη τη διαδρομή πολύ προσεκτικά… Οπότε σίγουρα δεν έφταιγε η ταχύτητα για το συμβάν που έγινε… Περιμένουμε και εμείς τους ειδικούς για τα αίτια της τραγωδίας για να μπορούμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Βουκουρέστι: Η εκδρομή που μετατράπηκε σε «εφιάλτη»

Βουκουρέστι: Θλίψη για τον θάνατο του 53χρονου Λαρισαίου

Ρουμανία: Νέο βίντεο-ντοκουμεντό -Η μοιραία αλλαγή λωρίδας του πούλμαν

Σχετικές ειδήσεις