ΚΟΣΜΟΣ

Εξήντα χρόνια από την ενθρόνιση της Ελισάβετ

Εξήντα χρόνια από την ενθρόνιση της Ελισάβετ

Η Βρετανία γιορτάζει το Σαββατοκύριακο με εκδηλώσεις προς τιμήν της Βασίλισσας.

Η Ελισάβετ Β΄ (Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, γεννημένη την 21η Απριλίου 1926) είναι η βασίλισσα δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.

Ο τίτλος που φέρει είναι: Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης.

Στο επίκεντρο των εορτασμών θα είναι το Λονδίνο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, βασιλική πομπή από το Ουεστμίνστερ προς το Παλάτι του Μπάκινχαμ, ενώ την Κυριακή μία αρμάδα χιλίων πλοιαρίων πρόκειται να διασχίσει τον Τάμεση προς τιμήν της Ελισάβετ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο του Λονδίνου είναι δρακόντεια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κλείσει δρόμους και να γίνονται πρόβες της τελευταίας στιγμής.

Μαζί με την Ελισάβετ και τον σύζυγό της Φίλιππο θα βρίσκονται ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ (δούκισσα της Κορνουάλης), ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον (δούκας και δούκισσα του Κέιμπριτζ) και ο πρίγκιπας Χάρι.

Ο θεσμός της βασιλείας στη Βρετανία εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας όπως και η ίδια η Ελισάβετ.