ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: Τα τελευταία λόγια που είπε στη βασίλισσα Ελισάβετ

O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
ΑΡ

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια που ψιθύρισε στη γιαγιά του, την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β', όταν έφτασε στο προσκεφάλι της λίγες ώρες μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Spare» που κυκλοφορούν σε λίγες μέρες και προκαλούν ήδη τριγμούς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Χάρι εκτός από τα πυρά για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και την αποκάλυψη ότι ο αδερφός του Ουίλιαμ τον χτύπησε σε μία αντιπαράθεση που είχαν για τη Μέγκαν Μαρκλ, φέρνει στο φως και κάποιες τρυφερές, συγκινητικές στιγμές.

Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει τα λόγια που είπε στην αείμνηστη γιαγιά του ψιθυριστά λίγο μετά τον θάνατό της. Της είπε λοιπόν πως ελπίζει « ότι θα ήταν ευτυχισμένη» και ότι θα είναι πλέον με τον παππού του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν σε ηλικία 99 ετών.

Ο Χάρι γράφει επίσης στο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιανουαρίου, ότι της είπε ότι «τη θαύμαζε που εκπλήρωσε τα καθήκοντά της μέχρι το τέλος», επικαλούμενος τη συμμετοχή της στους εορτασμούς για το πλατινένιο ιωβηλαίο της εκείνο το τελευταίο της καλοκαίρι.

Ο δούκας του Σάσεξ συνεχίζει, γράφοντας ότι βγήκε από το δωμάτιο της αείμνηστης γιαγιάς του στο Μπαλμόραλ στη Σκωτία και κάλεσε τη σύζυγό του Μέγκαν για να την ενημερώσει ότι έφτασε με ασφάλεια. Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Κάστρο Μπαλμόραλ λίγες ώρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας που έφυγε σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Page Six ανέφερε αποκλειστικά εκείνη την εποχή ότι ο «αντάρτης» του παλατιού είχε μάθει για το θάνατο της γιαγιάς του από τα νέα και όχι από κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο Χάρι και η Μαρκλ βρίσκονταν στη Γερμανία για την προώθηση των Αγώνων Invictus όταν άκουσε ότι η υγεία της επιδεινώθηκε και έσπευσε να είναι δίπλα της. Έφτασε όμως πολύ αργά και δεν πρόλαβε να πει το «τελευταίο αντίο» στη βασίλισσα.

Παρευρέθηκε, ωστόσο, στο 10ήμερο πένθος για τη βασίλισσα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μέγκαν. Μετά τον θάνατό της, ο Χάρι και η Μαρκλ επανενώθηκαν δημοσίως με τον Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του ίδιου έτους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ουίλιαμ απηύθυνε την πρόσκληση στον αδελφό του και σύζυγό του. Η ένταση κορυφώθηκε μεταξύ των αδελφών από τότε που ο Χάρι και η Μαρκλ αποχώρησαν από τη βασιλική οικογένεια το 2020 και μετακόμισαν στην Καλιφόρνια όπου εξακολουθούν να μένουν με τα δύο παιδιά τους: τον Άρτσι, 3 ετών και τη Λίλιμπετ, 1 έτους.

Ενώ υπήρχε μία αχτίδα ελπίδας για συμφιλίωση μεταξύ τους, οι Σάσεξ έχουν δώσει από τότε αρκετές εμπρηστικές συνεντεύξεις για τον Όυίλιαμ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που αφήνουν ελάχιστο χώρο για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Ο Χάρι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Ουίλιαμ του επιτέθηκε σωματικά μετά τη διαμάχη για τη Μαρκλ. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του να φορέσει ναζιστική στολή σε ένα πάρτι με κοστούμια το 2005. Αναφέρθηκε επίσης στον Ουίλιαμ ως τον «αγαπημένο του αδελφό και αρχιμεσία».

Ο Χάρι «τα βάζει» επίσης τον μπαμπά του, τον βασιλιά Κάρολο Γ', στο βιβλίο του, λέγοντας ότι ονμονάρχης είπε στη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, την ημέρα που γεννήθηκε: «Τώρα μου έδωσες έναν κληρονόμο και ένα εφεδρικό (ρεζέρβα, spare) το έργο μου ολοκληρώθηκε). Ο Χάρι και η Μαρκλ φέρεται να είναι προσκεκλημένοι στη στέψη του βασιλιά Καρόλου τον Μάιο, αλλά ο Δούκας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν θα είναι παρόντες.