ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Άνοιξε το αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος για το Μάτσου-Πίτσου

Περού: Άνοιξε το αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος για το Μάτσου-Πίτσου
REUTERS/Sebastian Castaneda

Περού: Το αεροδρόμιο που έχει αναστείλει ήδη δύο φορές τη λειτουργία του άνοιξε ξανά το Σάββατο και αποτελεί κλειδί για τον τουρισμό στον χώρο του Μάτσου Πίτσου

Ανοιχτό είναι από το Σάββατο ξανά το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος-κλειδί για τις επισκέψεις στον διάσημο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου - κόσμημα για τον περουβιανό τουρισμό, μετά από δύο αναστολές της λειτυργίας του λόγω του κύματος διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει στο Περού εδώ και ένα μήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει έτσι να αναζωογονήσει τον τομέα του τουρισμού —σημαντική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα— στην περιοχή της Κούσκο, της άλλοτε πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

Τον Δεκέμβριο ξέσπασε ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης της νέας προέδρου του Περού, μετά την παύση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο και την αντικατάστασή του από την μέχρι τότε αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε.

Μέσα σε έναν μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, με περίπου εκατό πτήσεις να συνδέουν την πόλη με την πρωτεύουσα Λίμα σε εβδομαδιαία βάση, ανέστειλε την Πέμπτη 12η Ιανουαρίου «προληπτικά» τη λειτουργία του, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα προσπαθούσαν να το καταλάβουν διαδηλωτές.

Στην πόλη έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα. Τον Δεκέμβριο, είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του για πέντε ημέρες.

Οι δρόμοι που έχουν αποκλειστεί από διαδηλωτές έφτασαν πλέον τους 100, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ειδικά γύρω από την πρωτεύουσα Λίμα, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τις οδικές μεταφορές.