ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Ζελένσκι το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής βοήθειας

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Ζελένσκι το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής βοήθειας
AP

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά αεροσκάφη, απαντώντας στην ερώτηση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16 στην Ουκρανία;» με ένα κοφτό «Όχι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως "θα μιλήσει" στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τα αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια που έχει διατυπώσει ο τελευταίος.

«Θα μιλήσουμε», δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος ζητάει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά αεροσκάφη, απαντώντας στην ερώτηση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16 στην Ουκρανία;» με ένα κοφτό «Όχι».

Οι Δυτικοί αναβάθμισαν το επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στην Ουκρανία, αφού η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή αρμάτων μάχης, έπειτα από δύσκολες συζητήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ουκρανικός στρατός θα λάβει "120 έως 140" δυτικά άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, δίνοντας έτσι την πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό βαρέων τεθωρακισμένων που αναμένεται να δοθούν στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια με την παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα αυτή, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσεκτικά πως "εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται", διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.