ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία θέτουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΗΠΑ: Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία θέτουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
AP

ΗΠΑ: Το πλαφόν τίθεται στα 45 δολάρια το βαρέλι για τα χαμηλής διύλισης προϊόντα, όπως το μαζούτ και στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα ακριβότερα, υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, όπως το ντίζελ

Μετά την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προΐόντα, στην ίδια κίνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι χώρες της G7 και η Αυστραλία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ότι το πλαφόν τίθεται στα 45 δολάρια το βαρέλι για τα χαμηλής διύλισης προϊόντα, όπως το μαζούτ και στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα ακριβότερα, υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, όπως το ντίζελ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ είχε συμφωνήσει να τεθεί πλαφόν στο αργό ρωσικό πετρέλαιο, στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ο στόχος αυτών των πλαφόν εκ μέρους της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) είναι να περιοριστούν τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι να «συντριβεί» η ρωσική οικονομία, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας υπενθύμισε, ότι το Λονδίνο έχει ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυτό το πλαφόν.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Πλαφόν 100 ευρώ στο βαρέλι ντίζελ και 45 ευρώ στο μαζούτ της Ρωσίας αποφάσισε η ΕΕ

Από την Κυριακή σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό ντίζελ

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πλήττει τα έσοδα της Μόσχας