ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Εκτός στέψης ο αδελφός του Άντριου - Προσκάλεσε Χάρι και Μέγκαν

Βασιλιάς Κάρολος: Εκτός στέψης ο αδελφός του Άντριου - Προσκάλεσε Χάρι και Μέγκαν
Δύσκολες οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει ο Κάρολος εν όψει της στέψης του.
(Photo by Bryn Colton/Getty Images)

Βασιλιάς Κάρολος: Με ενδιαφέρον αναμένουν οι Βρετανοί τη στέψη του νέου μονάρχη στις 6 Μαΐου 

Ο δούκας του Γιορκ, πρίγκιπας Άντριου δεν θα έχει κανέναν τελετουργικό ρόλο στη στέψη του βασιλιά Καρόλου επειδή δεν είναι πλέον εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με το The Mail on Sunday.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Βασιλιάς λέγεται ότι θεωρεί πως δεν θα είναι σκόπιμο να συμπεριλάβει τον αδελφό του σε κάποια επίσημη θέση μετά τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επστάιν.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το παλάτι αποκαλύπτουν ότι η βασιλική οικογένεια «περιμένει» τόσο τον δούκα όσο και τη δούκισσα του Σάσσεξ να παρευρεθούν στη στέψη παρά τα όσα έγραψε ο Χάρι στην αυτοβιογραφία του.

Όσον αφορά τον Άντριου, εξακολουθεί να είναι Ιππότης του Garter, το τάγμα ιπποτών που χρονολογείται από το 1348 και παραδοσιακά, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των τελετών στέψης.

Για παράδειγμα, όταν η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ στέφθηκε το 1953, τέσσερις Ιππότες του τάγματος επιλέχθηκαν να τη συνοδέψουν και στη συνέχεια στάθηκαν στις τέσσερις γωνίες του θρόνου καθ' όλη τη διάρκεια της στέψης.

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα τρία αδέλφια του Βασιλιά – η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ – θα μπορούσαν να έχουν αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, χθες το βράδυ πηγές κοντά στο Παλάτι απέρριψαν την ιδέα ότι ο Άντριου θα μπορούσε να παίξει έναν τόσο συμβολικό ρόλο.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο δούκας δεν θα κληθεί να σταθεί ούτε στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ενθρόνισης.

Επίσης δεν έχει γίνει σαφές εάν θα επιτραπεί στον Άντριου να φορέσει στολή.

Το έμβλημα της στέψης του

Το επίσημο έμβλημα που θα χρησιμοποιηθεί για τους εορτασμούς που θα συνοδεύσουν τη στέψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου παρουσιάστηκε την Παρασκευή, με το σχέδιο να παραπέμπει στην πολυετή περιβαλλοντική δραστηριοποίηση του μονάρχη.

Το έμβλημα περιλαμβάνει χλωρίδα και από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο – το τριαντάφυλλο της Αγγλίας, το γαϊδουράγκαθο της Σκωτίας, τον νάρκισσο της Ουαλίας και το τριφύλλι της Βόρειας Ιρλανδίας, και αποτελεί φόρο τιμής στην αγάπη του Καρόλου για τη φύση, δήλωσαν άνθρωποι από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Χρησιμοποιεί επίσης τα κόκκινα, λευκά και μπλε χρώματα της σημαίας της Ένωσης.

«Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από την αγάπη του βασιλιά Καρόλου για τον πλανήτη, τη φύση και τη βαθιά του ανησυχία για τον φυσικό κόσμο», δήλωσε ο σχεδιαστής Jony Ive. «Το έμβλημα μιλάει για τη χαρούμενη αισιοδοξία της άνοιξης και γιορτάζει την έναρξη αυτής της νέας εποχής για το Ηνωμένο Βασίλειο».