Η κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των
Η κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑP
ΚΟΣΜΟΣ

ΑΤΙΑ - Μπαλόνια: Οι θεωρίες συνωμοσίας, τα UFO και η επιστημονική εξήγηση

Αγνώστου ταυτότητας … μπαλόνια στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ - Κατέρρευσε η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπεία  - Η έλλειψη απαντήσεων «γεννά» θεωρίες συνωμοσίας - Τι λένε οι επιστήμονες. 

Ερωτήματα, ανησυχία και τρόμο έχουν σκορπίσει τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που είχαν εμφανιστεί στους ουρανούς των ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και του Πεκίνου. Για τα «ιπτάμενα μπαλόνια» όπως αυτά έχουν ονομαστεί δεν έχουμε αρκετά στοιχεία ενώ όσα δίνονται στη δημοσιότητα είναι λιγοστά και κάποιες φορές αλληλοαναιρούμενα, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι ότι πρόκειται για κάποια μετεωρολογική κατασκευή. Αν και δεν έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές, το μόνο σίγουρο είναι πως το μπαλόνι βρισκόταν στην στρατόσφαιρα.

Οι ΗΠΑ πρόσταξαν την κατάρριψή τους, προκειμένου να τα εξουδετερώσουν και στη συνέχεια να τα μελετήσουν. Ωστόσο, μια αλλαγή στη φρασεολογία που χρησιμοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει κλίμα ανησυχίας αλλά και συνωμοσιολογίας.

Το κινέζικο «μπαλόνι» πάνω από την Νότια Καρολίνα.
AP

Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των... εξωγήινων καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα στον εναέριο χώρο αποδίδεται σε εξωγήινη δραστηριότητα. Οι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται σε αμηχανία, διότι τα μπαλόνια εκτός των άλλων είναι και ανόμοια μεταξύ τους.

Μέχρι και την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, κυριαρχούσε η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπείας ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μπαλόνια ιδιωτικής χρήσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.AP

Ο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης τόνισε ότι: «Οποιοδήποτε αντικείμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, θα καταρρίπτεται», ενώ προσθέτει ότι τα έγγραφα, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα των ιπτάμενων αντικειμένων, θα παραμείνουν απόρρητα, αλλά θα γνωστοποιηθούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου οι Αρχές της Κίνας είχαν εντοπίσει ένα «άγνωστο αντικείμενο» στον ουρανό και συγκεκριμένα πάνω από το λιμάνι της πόλης Qingdao.

Πώς οι Αμερικανοί έχασαν τον στόχο κυνηγώντας μπαλόνια

Η ισχυρότερη πολεμική αεροπορία του κόσμου τέθηκε σε συναγερμό, ένας πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας κατέληξε στο νερό.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι: «Τα τρία αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή 10/2, το Σάββατο 11/2 και την Κυριακή 12/2 στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά –κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν– ήταν πιθανότατα "αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς"».

Ωστόσο, μετά την κατάρριψη στις 4 Φεβρουαρίου, ενός μπαλονιού που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό, οι αρχές δεν ήθελαν να το διακινδυνεύσουν. Τρεις φορές, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των αερομεταφορών, έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη: την Παρασκευή και το Σάββατο επέλεξαν ένα F-22 –ένα από τα πιο προηγμένα της πολεμικής αεροπορίας– ενώ την Κυριακή προτίμησαν ένα, λιγότερο προηγμένο, F-16. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλάσκα και στην καναδική επαρχία του Γιούκον αντίστοιχα, η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία: σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι (ένας κάθε φορά), πέτυχαν τον στόχο.

Όμως την Κυριακή, αυτήν τη φορά πάνω από τη λίμνη Χιούρον στις ΗΠΑ, το αεροσκάφος αστόχησε στην πρώτη βολή. Χρειάστηκε ένας δεύτερος πύραυλος για να καταστραφεί το «αντικείμενο».

«Ξέρουμε ότι ο πρώτος πύραυλος, την Κυριακή, έχασε τον στόχο του και ενημερωθήκαμε ότι έπεσε στη λίμνη», είπε την Τετάρτη 15/2 ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο καθηγητής Γου βρίσκεται πίσω από τα μπαλόνια

Σύμφωνα με τους New York Times, ο καθηγητής Γου Ζε θεωρείται ειδικός παγκοσμίως στα μπαλόνια παρακολούθησης. Ακόμη, ο ίδιος είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε τιμωρία από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας.

Ο Τζον Κίρμπι, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σημείωσε πως ότι δεν μπορεί να «υπεισέλθει δημοσίως σε πολλές λεπτομέρειες», αλλά λέει ότι ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα αερόστατων μεγάλου ύψους που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό. Είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν το εντόπισε, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν το εντόπισε.

Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του τη καριέρα έως και σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεων του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού.

Ο καθηγητής Γου Ζε.Daily Mail

Πήρε «φωτιά» το Twitter

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταματούν… Στο Twitter αφήνονται υπονοούμενα πως οι ΗΠΑ ξέρουν περισσότερα από όσα λένε δημόσια.

«Στις 28 Ιανουαρίου 2023, η κάμερα HST, Subaru-Asahi Star κατέγραψε πράσινα φώτα λέιζερ στον συννεφιασμένο ουρανό πάνω από τη Maunakea της Χαβάης. Τα φώτα πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν δορυφόρο υψομετρικής τηλεπισκόπησης ICESAT-2/43613», αναφέρει σε Twitter το Εθνικό Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν τουλάχιστον τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα στον δικό τους εναέριο χώρο μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Σε αντίθεση με το υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, αυτά τα αντικείμενα δεν ήταν γνωστό από πού προέρχονταν ή τι ήταν ακριβώς», έγραψε ένας χρήστης.

H Ελισά Σλότκιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανέφερε: «Όσο αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να διασχίζουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα συνεχίσω να ζητώ από το Κογκρέσο να λάβει πλήρη ενημέρωση με βάση την εκμετάλλευσή μας στα συντρίμμια».

Οι επιστήμονες απαντούν για τα UFO

Ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, μίλησε στην τηλεόραση του ΜEGA και εξήγησε τα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρώτο κινέζικο μπαλόνι ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι. Τα μετεωρολογικά μπαλόνια είναι οι δορυφόροι των φτωχών. Μπορούμε να κατευθύνουμε ένα μπαλόνι ανάλογα τις αέρια ρεύματα κι έτσι να παίρνουμε φωτογραφίες», είπε αρχικά ο Θεόδωρος Λιόλιος.

Και συνέχισε ο κ. Λιόλιος: «Το κινεζικό μπαλόνι διέσχισε ολόκληρη την Αμερική, αυτό δεν είναι αστείο. Πέρασε κι έφθασε πάνω στην Μοντάνα, που είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι Αμερικανοί».

«Αυτά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι μη επανδρωμένα αεροχήματα. Με τα μπαλόνια αυτά αν έχουν μέσα έναν μηχανισμό πλοήγησης μπορεί να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις και να πάρουν πληροφορίες», πρόσθεσε ο αναπληρωτής Κοσμήτορας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εξωγήινη δραστηριότητα, όσο οι αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για την προέλευση των αντικειμένων, τόσο τα social media παίρνουν «φωτιά» για νέες θεωρίες συνωμοσίας και ύπαρξης UFO. Μία εξ' αυτών υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν, με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον και το βλέμμα της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που «μαστίζουν την Αμερική», όπως ο πληθωρισμός, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι έρευνες σε βάρος του γιου του, Χάντερ.

Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των ιπτάμενων αντικειμένων αποτελεί αποπροσανατολισμό για τη «χημική διαρροή» που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στο Οχάιο.

Σχετικές ειδήσεις

ΗΠΑ: Τα γυρίζει ο Λευκός Οίκος για τα μπαλόνια - Πώς κατέρρευσε η θεωρία της κινεζικής κατασκοπείας

ΗΠΑ: Στο νερό πύραυλος 400.000 δολαρίων όσο οι Αμερικάνοι κυνηγούσαν μπαλόνια

ΗΠΑ: Τα μπαλόνια που καταρρίφθηκαν μπορεί να ήταν για εμπορικούς ή επιστημονικούς σκοπούς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ