ΚΟΣΜΟΣ

Τζεφ Κουνς: Γυναίκα έσπασε κατά λάθος εμβληματικό γλυπτό αξίας 42.000 δολαρίων στο Μαϊάμι

Το κατεστραμμένο γλυπτό του Κουνς
Το κατεστραμμένο γλυπτό του Κουνς

ΗΠΑ: Μία συλλέκτρια έσπασε κατά λάθος ένα γλυπτό αξίας 42.000 δολαρίων του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς.

Οι λάτρεις της τέχνης στο Μαϊάμι είδαν με τρόμο το βράδυ της Πέμπτης (16/2), να γίνεται συντρίμμια ένα γνωστό και πανάκριβο έργο τέχνης. Μία συλλέκτρια έριξε κατά λάθος στο έδαφος ένα γλυπτό αξίας 42.000 δολαρίων του Αμερικανού ποπ καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς. Το χτύπησε με το δάχτυλό της, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στην εκδήλωση.

Το άγαλμα - ένας από τους πιο εμβληματικούς σκύλους απο μπαλόνια του Κουνς έσπασε σε μικροσκοπικά θραύσματα και έπρεπε να σαρωθεί με σκουπιδόπανα από το προσωπικό της γκαλερί. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής βραδιάς έναρξης, αποκλειστικά για VIP, του Art Wynwood, μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Ο τοπικός καλλιτέχνης Stephen Gamson είπε στην Miami Herald ότι θαύμαζε το γλυπτό, όταν μια «ηλικιωμένη γυναίκα» το χτύπησε, ρίχνοντάς το από το βάθρο του. Στην αρχή αναρωτήθηκε αν ήταν μέρος μιας παράστασης, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν ατύχημα.

«Όταν αυτό το έκθεμα έπεσε στο έδαφος, ήταν όπως ένα τροχαίο ατύχημα προσελκύει ένα τεράστιο πλήθος στον αυτοκινητόδρομο», είπε ο Γκάμσον στην εφημερίδα. Ευτυχώς για τη γυναίκα, το έργο καλύπτεται από ασφάλιση, είπε ο Bénédicte Caluch, σύμβουλος τέχνης στις γκαλερί Bel-Air Fine Art που αντιπροσωπεύει το γλυπτό.

Η γυναίκα που προκάλεσε τη ζημιά, η οποία δεν κατονομάστηκε, ήταν συλλέκτρια έργων τέχνης. «Η ζωή σταμάτησε για 15 λεπτά με όλους γύρω», είπε στους New York Times ο Cédric Boero, ο οποίος εργάζεται επίσης για τη γκαλερί Bel-Air Fine Art. Πρόσθεσε ότι ένας συνάδελφος μίλησε στη γυναίκα, η οποία είπε ότι «λυπάται πολύ» και «απλώς ήθελε να εξαφανιστεί».

To κατεστραμμένο γλυπτό

Το γλυπτό ήταν μέρος μιας περιορισμένης συλλογής που έχει πλέον συρρικνωθεί από τα 799 στα 798 τεμάχια. «Αυτό είναι καλό για τους συλλέκτες», είπε ο Boero στους Times, γελώντας. Παρά το γεγονός ότι έχει θρυμματιστεί σε χιλιάδες κομμάτια, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του κατεστραμμένου γλυπτού. Ο Gamson προσφέρθηκε να το αγοράσει από εκεί και μετά επειδή, όπως είπε στον λογαριασμό του στο Instagram, «έχει μια πολύ ωραία ιστορία». Ο 68χρονος Τζεφ Κουνς δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το περιστατικό.

Η γκάμα των γλυπτών του με τα περίφημα Balloon Dogs είναι από τα πιο εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης και έχουν πουληθεί για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Μερικά είναι τεράστια - ύψους 3 μέτρων - αλλά αυτό το μοιραίο ήταν απλώς ένα κουτάβι ύψους 40 εκατοστών.

Έχουν κοσμήσει γκαλερί σε όλο τον κόσμο και έγιναν ακόμη πιο γνωστά από τον Jay-Z το 2017, όταν ο ράπερ συνεργάστηκε απευθείας με τον Kουνς για να δημιουργήσει ένα φουσκωτό Balloon Dog για ένα σκηνικό. Το 2019 ο Κουνς έγραψε ιστορία όταν το Κουνέλι του πουλήθηκε σε δημοπρασία για 91,1 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή πώλησης ποτέ για έναν ζωντανό καλλιτέχνη.