ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ρωσία: «Σχεδόν σίγουρα» ατύχημα η συντριβή του drone - Προσομοίωση του «θερμού» επεισοδίου

ΗΠΑ - Ρωσία: «Σχεδόν σίγουρα» ατύχημα η συντριβή του drone - Προσομοίωση του «θερμού» επεισοδίου
Youtube

«Στα νύχια» είναι ΗΠΑ και Ρωσία με το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αμερικανικού drone. Η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει να το ανασύρει «για να μην πέσει σε λάθος χέρια». Τι αναφέρει αναλυτής για το περιστατικό.

Είναι λεπτές οι ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μετά τη συντριβή του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι η πρώτη ανοιχτή αντιπαράθεση στην οποία έρχονται οι δύο μεγάλες δυνάμεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το συμβάν επεσήμανε ότι υπήρξαν και άλλες παράνομες ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ «ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά ότι αυτή ήταν διαφορετική. Σε πόσο επικίνδυνη όμως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση;

Η Ρωσία περιγράφει το επεισόδιο ως «πρόκληση» και ισχυρίζεται ότι το drone MQ-9 Reaper συνετρίβη μετά από έναν «επικίνδυνο ελιγμό» και πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν ήρθαν καν σε επαφή μαζί του.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, κάνουν λόγο για ένα περιστατικό που συνέβη με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο», ενώ προειδοποιούν ξεκάθαρα για «αθέλητη κλιμάκωση» εξαιτίας των «επιθετικών ενεργειών» του ρωσικού πληρώματος.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η σχέση με τις ΗΠΑ βρίσκεται σε «θλιβερή κατάσταση» μετά και από τις κατηγορίες για κατάρριψη του drone.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα (15/3) ότι δεν υπήρξε καμία επαφή υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ για το περιστατικό, ενώ διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο.

«Σχεδόν σίγουρα» ατύχημα

Σύμφωνα με την ανάλυση του Skynews, το περιστατικό είναι «σχεδόν σίγουρα» ατύχημα. O καθηγητής Michael Clarke ανέφερε ότι «προφανώς κάτι πήγε στραβά», προσθέτοντας ότι ο πιλότος πιθανότατα έφτασε «πολύ κοντά».

Το αμερικανικό drone έκανε κύκλους στον διεθνή εναέριο χώρο, λέει ο Clarke, και ήταν εκεί για επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών. «Οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και μερικούς μήνες και κάθε φορά η Μόσχα προσπαθεί να απομακρύνει τα drones, να τα εκτρέψει, να τα αναχαιτίσει με αεροσκάφη», σημείωσε.

Λόγω των ταχυτήτων των δύο αεροσκαφών, ο Clarke πιστεύει ότι πρόκειται περισσότερο για «ατύχημα» παρά για μια σκόπιμη προσπάθεια της Ρωσίας να καταρρίψει το drone. Όπως εξήγησε, η μέγιστη ταχύτητα του αμερικανικού drone Reaper είναι 250 mph, ενώ το ρωσικό αεροσκάφος Su-27 πετά με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου.

Ως εκ τούτου, ο Clarke λέει ότι το ρωσικό αεροσκάφος θα ήταν «κοντά στην ταχύτητα ακινητοποίησης» εάν πετούσε με την ίδια ταχύτητα με το drone και θα ήταν δύσκολο για έναν πιλότο να καταστρέψει την προπέλα του drone σκόπιμα.

Προσομοίωση από τη στιγμή της συντριβής του drone

To CBS δημοσίευσε ένα βίντεο προσομοίωσης που δείχνει πώς το ρωσικό μαχητικό προκάλεσε βλάβη στο MQ-9 Reaper.

Ωστόσο, η Μόσχα επιμένει πως αυτό δεν έγινε σκόπιμα και πως τα αεροσκάφη πλησίασαν το drone για ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με το CBS, «Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο στόχος ήταν να περάσει από μπροστά, ώστε το UAV να πετάξει μέσα από το νέφος του καυσίμου, όμως πήρε ύψος υπερβολικά σύντομα και χτύπησε την προπέλα».

Η διεθνής κοινότητα από την άλλη στέκεται απέναντι στη Ρωσία, τονίζοντας πως πρέπει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο. Πολλές χώρες, μάλιστα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για κλιμάκωση μετά από το επεισόδιο.

Πηγές από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα προβούν σε επιχείρηση ανάσυρσης του drone «για να μην πέσει σε λάθος χέρια».

Σχετικές ειδήσεις