ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Οργή για τις ποινές - χάδι σε τρεις άνδρες που βίαζαν 11χρονη

Μαρόκο: Οργή για τις ποινές - χάδι σε τρεις άνδρες που βίαζαν 11χρονη
Associated Press

Ο δικηγόρος του κοριτσιού ζητά νομοθετική μεταρρύθμιση για να προστατεύονται τα παιδιά από τη σεξουαλική βία.

Ο δικηγόρος ενός κοριτσιού που έπεσε θύμα βιασμού στο Μαρόκο, σε μια υπόθεση που προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα, ζήτησε σήμερα «να ενταθεί» η δημόσια συζήτηση για την προστασία των παιδιών απέναντι στη σεξουαλική βία, παραμονή μιας νέας δίκης των δραστών.

«Ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και ότι θα ενταθεί η συζήτηση γύρω από τη νομοθετική μεταρρύθμιση για την προστασία των ανηλίκων», είπε ο Μοχάμεντ Σεμπάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καζαμπλάνκα.

Η 12χρονη Σαναέ, που ήταν 11 ετών την εποχή των γεγονότων, «βιάστηκε επανειλημμένα, κατόπιν απειλών» σε ένα χωριό κοντά στο Τιφέλτ, στην περιφέρεια του Ραμπάτ, και έμεινε έγκυος. Στις 20 Μαρτίου, το Κακουργιοδικείο του Εφετείου του Ραμπάτ καταδίκασε έναν από τους κατηγορουμένους σε φυλάκιση 2 ετών και άλλους δύο σε φυλάκιση 18 μηνών. Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 32 και 37 ετών, κατηγορούνταν για «αποπλάνηση ανηλίκου» και «προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου με χρήση βίας». Με βάση τον ποινικό κώδικα του Μαρόκου, θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 30 ετών.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην κοινή γνώμη της χώρας, με πολλούς να χαρακτηρίζουν πολύ «επιεική» και «σοκαριστική» την απόφαση του δικαστηρίου.

Η έφεση πρόκειται να εκδικαστεί αύριο Πέμπτη και αναμένεται να καταθέσει μια άλλη ανήλικη μάρτυρας, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών, όπως είπε ο Σεμπάρ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, η τραγωδία της Σαναέ μπορεί να αλλάξει τους νόμους», υπογράμμισε η κοινωνιολόγος Σουμάγια Νααμάνε Γκεσούς, η οποία είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή αυτήν την υπόθεση.

Η Αμίνα Μπουαγιάς, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προωθήσει κατεπειγόντως τροπολογίες ώστε να εγγυηθεί τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ιδίως σεξουαλικής βίας.

Στο Μαρόκο, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης συχνά καταγγέλλουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων και ζητούν την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες.