ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Σοκαριστική μαρτυρία Ελληνίδας - «Έτσι σώθηκε η αδερφή μου»

Σουδάν: Σοκαριστική μαρτυρία Ελληνίδας - «Έτσι σώθηκε η αδερφή μου»
AP

Τον απόλυτο τρόμο βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες και οι περιγραφές που έρχονται από το Σουδάν, το οποίο ήδη μετράει εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες από τον εμφύλιο που ξέσπασε στη χώρα το Μεγάλο Σάββατο.

Η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν και προσπαθούν να γλιτώσουν από τον θάνατο.

Αδερφή μιας Ελληνίδας γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ μίλησε στο MEGA για το πώς η αδερφή της κατάφερε τελευταία στιγμή να σωθεί από τα πυρά.

«Η μεγαλύτερη αδερφή ήταν στο νοσοκομείο γιατί δούλευε. Η μεγαλύτερη αδερφή μου είναι γιατρός. Κατάφερε να φύγει, αλλά όταν κατάφερε να φύγει ήταν ένα άλλο αυτοκίνητο μπροστά της και αυτή ήταν πίσω.», ανέφερε αρχικά η γυναίκα.

«Επειδή είχαν ηρεμήσει λίγο και είπε να προσπαθήσει να πάει σπίτι επειδή δεν ήταν μακριά το νοσοκομείο, όμως πυροβόλησαν το μπροστινό αυτοκίνητο και ήταν μια γυναίκα έγκυος με τον σύζυγό της. Τους πυροβόλησαν. Αυτή κατάφερε να φύγει γρήγορα από το αυτοκίνητο και έφτασε σπίτι. Και τώρα δοξάζει τον Θεό που έφτασε», δήλωσε στο τέλος.

«Δεν μπορώ ούτε να φάω από τον φόβο μου» - Συγκλονίζει Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη

Αγωνία επικρατεί και για τους 15 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πέντε Έλληνες, οι οποίοι έχουν εγκλώβιστεί στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του εμπόλεμου Σουδάν.

Η Αλεξάνδρα Καλημέρη μέλος της ελληνικής ομογένειας μίλησε μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Newsbomb.gr και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες.

«Είχαμε ένα ήσυχο βράδυ αλλά στις 4:30 το ξημέρωμα ξεκίνησαν πάλι οι πυροβολισμοί. Έφτασαν μέχρι και την πόρτα οι εκρήξεις», ανέφερε αρχικά.

Η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ενώ η κυρία Καλημέρη επισήμανε ότι έχει χτυπηθεί εξωτερικά και η εκκλησία που βρίσκεται στα δύο λεπτά από την Μητρόπολη.

«Μας είπαν ότι θα μας βγάλουν από την Μητρόπολη»

Όπως αποκαλύπτει μίλησε με κάποιο σημαντικό πρόσωπο που βρίσκεται στο Σουδάν, ο οποίος δεσμεύτηκε να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους από την Μητρόπολη καθώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο: «Χθες μίλησα με ένα σημαντικό πρόσωπο που βρίσκεται στο Σουδάν και είπε ότι θα προσπαθήσει να μας βγάλει από το κέντρο του Χαρτούμ γιατί εκεί βρίσκονται πολύ κοντά σημαντικά κτήρια, όπως το υπουργείο Εξωτερικών Αλλά τώρα επειδή πυροβολάνε συνέχεια, μάλλον δεν μπορεί να μας βγάλει», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

Για την τύχη των Ελλήνων στο Σουδάν μίλησε στην ΕΡΤ και ο Υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης. Τόνισε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Δεν μπορώ ούτε να φάω από τον φόβο μου»

Οι στιγμές που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι είναι δραματικές καθώς όπως λέει η κυρία Καλημέρη, ήταν δύσκολο να κοιμηθούν τα βράδια λόγω των πυροβολισμών. Μάλιστα η ίδια δεν μπορούσε να φάει από τον φόβο της: «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια... είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος και αποφεύγουμε τα ανοιχτά σημεία και τις γωνίες. Εγώ δεν μπορώ εδώ και τρεις μέρες να φάω από τον φόβο μου... είναι ψυχολογικό».

Πάντως υπάρχει πρόσβαση όπως σημειώνει σε προμήθειες φαγητού σε πόσιμο νερό και κάποιες ώρες τίθεται σε λειτουργία μια γεννήτρια για να υπάρχει ρεύμα, σημειώνει η Αλεξάνδρα Καλημέρη.