Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Οι Ολλανδοί απεγκλώβισαν ακόμα επτά Έλληνες - Στις 10:20 στην Ελευσίνα καταφθάνουν οι πρώτοι

Σουδάν
Associated Press

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται να φτάσουν στις 10:20 περίπου η πρώτη ομάδα των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω του εμφυλίου που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Χθες το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί, όπου βρίσκονταν οι Έλληνες υπήκοοι. Τους παρέλαβε και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ασουάν για ανεφοδιασμό.

Στις 06:20 της Τρίτης απογειώθηκε από την Αίγυπτο με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Επίσης, απογειώθηκε κι άλλο ένα C-27 από την 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα με προορισμό το Ασουάν της Αιγύπτου, προκειμένου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να μεταφέρει τους υπόλοιπους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν ή αναμένεται να απεγκλωβιστούν τα επόμενα 24ωρα.

Το πρωί της Τρίτης επίσης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, απεγκλωβίστηκαν επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Τζιμπουτί βρίσκονταν 28 Ελληνες ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί. Tην Κυριακή απεγκλωβίστηκαν περίπου 13 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες που χτυπήθηκαν έξω από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διότι ο τραυματισμός του από θραύσματα στην κοιλιά έχει επιδεινωθεί από υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το Σουδάν ανέρχονται σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Εκεχειρία 72 ωρών στο Σουδάν

Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το Σουδάν

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το Σουδάν ανέρχονται σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», είπε επι λέξη.

Η κατάσταση στην αφρικανική χώρα καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και η ανυπαρξία συμφωνίας για εκεχειρία προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εκκένωση ξένων υπηκόων.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση στη φτωχή χώρα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Τουλάχιστον 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου απολυτάρχη Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο στρατός και η RSF οργάνωσαν από κοινού πραξικόπημα το 2021, αλλά διέκοψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των δύο ομάδων και το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης, και ο ανταγωνισμός τους έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις