ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης» - Τα μηνύματα και οι προκλήσεις για τον Πούτιν

Ρώσοι στρατιώτες στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης
Ρώσοι στρατιώτες στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης
Α.Ρ

Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Νίκης, τιμώντας όπως κάθε χρόνο την επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίσω απο τις παρελάσεις και το σκηνικό μεγαλοπρέπειας, υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και την πρόσφατη επίθεση με drone στο Κρεμλίνο

Χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν σήμερα (9/5) γύρω από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, στο πλαίσιο της ετήσιας παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να επιδεικνύει εικόνες στρατιωτικής ισχύς και μεγαλείου σε αντίθεση με την παραπαίουσα στρατιωτική του εκστρατεία στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έφτασε και απο ώρα σε ώρα θα εκφωνήσει ομιλία σε χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματούχους στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Στο πλευρό του θα βρίσκονται ηγέτες από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν που έφτασαν στη Μόσχα για να λάβουν μέρος στις παραδοσιακές επετειακές εκδηλώσεις.

Εικόνες από τη Μόσχα έδειχναν το Ρώσο ηγέτη να φτάνει και να σφίγγει τα χέρια με στρατιωτικούς αξιωματούχους, αφού εκατοντάδες ένστολοι εθεάθησαν να προετοιμάζονται εν όψει της παρέλασης. Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μετά από μια σειρά φερόμενων ουκρανικών επιθέσεων στη Ρωσία. Αρκετές περιοχές στη Ρωσία - πολλές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία - «ψαλίδισαν» τις προετοιμασίες για το θέαμα της 9ης Μαΐου με φόντο τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού.

H Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της ΝίκηςΑΡ

Τουλάχιστον 21 ρωσικές πόλεις ακύρωσαν τις στρατιωτικές παρελάσεις της 9ης Μαΐου - το βασικό στοιχείο των εορτασμών σε ολόκληρη τη Ρωσία - για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν απροσδιόριστες «ανησυχίες ασφαλείας» ή αναφέρθηκαν αόριστα στην «σημερινή κατάσταση» για τους περιορισμούς και τις ακυρώσεις. Δεν ήταν σαφές εάν οι αποφάσεις τους ελήφθησαν σε συντονισμό με το Κρεμλίνο.

Η παρέλαση της Μόσχας είναι μια έκθεση πατριωτισμού που σηματοδοτεί τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στις 8 Μαΐου 1945, (9 Μαΐου στη ζώνη ώρας της Μόσχας) που η Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της, τερματίζοντας τις μάχες στην Ευρώπη. Η ΕΣΣΔ υπέστη τις περισσότερες απώλειες από οποιοδήποτε έθνος – περίπου 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Είναι η πιο σημαντική ημέρα στο ημερολόγιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς τη χρησιμοποιεί εδώ και καιρό για να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινού και να επιδείξει τη στρατιωτική ανδρεία της χώρας. Την παραμονή της παρέλασης, ο Ρώσος ηγέτης απέτισε φόρο τιμής σε «αυτούς που με τα απαράμιλλα κατορθώματα στα πεδία των μαχών και την ανιδιοτελή τους εργασία στα μετόπισθεν κατέστησαν δυνατή τη συντριβή των Ναζί εισβολέων και την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας τους».

Mεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη ΜόσχαΑΡ

«Σήμερα, ηθικό μας καθήκον είναι να διαφυλάξουμε ιερά τις παραδόσεις της φιλίας και της αλληλοβοήθειας που έχουν κληροδοτήσει οι πατέρες και οι παππούδες μας, να μην επιτρέψουμε να διαστρεβλωθεί η ιστορική αλήθεια για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, καθώς και οι δικαιολογίες των Ναζί, των συνεργών τους και σημερινούς ιδεολογικούς κληρονόμους», ανέφερε το Κρεμλίνο στη σχετική δήλώση.

Όμως, υπό το φως των δύο πρόσφατων φερόμενων επιθέσεων με drone στο Κρεμλίνο, των βαθύτερων ρωγμών μεταξύ ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων για τις πολεμικές τακτικές και μιας αναμενόμενης ανοιξιάτικης επίθεσης των Ουκρανών, οι εντάσεις στη Μόσχα βρίσκονταν στα ύψη πριν από τη δεύτερη παρέλαση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της. Μετά από 15 μήνες αιματηρής σύγκρουσης, ο ρωσικός στρατός φαίνεται αποδυναμωμένος, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις μεταξύ των στρατηγών και της μισθοφορικής ομάδας Wagner, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη για την πολύτιμη ουκρανική πόλη Μπαχμούτ.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα παρομοιάσει τις μάχες στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ εισέβαλαν το 1941. Οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, τις οποίες η Μόσχα αποδίδει στο Κίεβο.

Η πιο εντυπωσιακή από αυτές ήταν μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Πούτιν στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, αν και πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια εσωτερική δουλειά να «φέρουν τον πόλεμο στο σπίτι» για τους απλούς Ρώσους. Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο σε αυτή την επιχείρηση, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να είναι Ρώσοι αντάρτες ή πρόκληση.

Νέες πυραυλικές επιθέσεις

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από δώδεκα πυραύλους στο Κίεβο την Τρίτη (9/5), τη δεύτερη επίθεση σε δύο ημέρες. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα περισσότερα από αυτά καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της, καθώς οι σειρήνες ηχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Όπως και στο μέτωπο, τα σχέδια του επιτιθέμενου απέτυχαν», είπε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, στο Telegram. Οι νέες επιθέσεις έγιναν μία ημέρα αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε το μεγαλύτερο σμήνος drone στην Ουκρανία. Τις τελευταίες 10 ημέρες, έχει ανανεώσει μια αεροπορική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας, μετά από μια σχετική ηρεμία τον Μάρτιο.

Έχουν γίνει ήδη πέντε επιθέσεις τον Μάιο. «[Προσπαθούν] να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους - αυτή την ημέρα», είπε ο Πόπκο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από τον Ουκρανό αξιωματούχο, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Στην περιοχή Shevchenkivskyi του κεντρικού Κιέβου που γίνεται συχνά στόχος βρέθηκαν συντρίμμια σε έναν δρόμο. «Το Κίεβο σηκώθηκε ξανά και θα σηκωθεί στο μέλλον!» είπε ο Πόπκο.

Στην Αγία Πετρούπολη, που συχνά αναφέρεται ως η «Βενετία του Βορρά» για το δίκτυο των ποταμών και των καναλιών της, η χρήση τζετ σκι σε ορισμένα σημεία της πόλης απαγορεύθηκε μέχρι την Τετάρτη (10/5). Στη ρωσική πρωτεύουσα, οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων έχουν αποκλειστεί προσωρινά από το κέντρο της πόλης, με τους οδηγούς να μην μπορούν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις βόλτες τους εκεί.