ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι πιο ανατρεπτικές και απρόβλεπτες εκλογές

Τουρκία: Οι πιο ανατρεπτικές και απρόβλεπτες εκλογές

Εκλογές Τουρκίας: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι θα γίνει με τις ψήφους του Ιντζέ από τους απόδημους;

Στην τελική ευθεία για τις πιο ανατρεπτικές και απρόβλεπτες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας οδηγείται η Τουρκία. Νέα ανατροπή και πολλά ερωτήματα προκαλεί η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη. Αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με την ψήφο των απόδημων Τούρκων.

Παράλληλα, επανέρχεται σήμερα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην καταγγελιά του ότι θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως τις τελευταίες δέκα μέρες έχανε έδαφος. Με τα ποσοστά του να είχαν υποχωρήσει από το 5,5% σε λιγότερο από 2%. Ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δεχόταν για ροζ σκάνδαλα, ο Ιντζέ κατέρρεε. Όμως οι απώλειες αυτές δεν πήγαιναν κατ ανάγκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειχναν άνοδο του Σινάν Ογάν, του εθνικιστή που θεωρητικά αντλούσε ψήφους από το κόμμα του Μπαχτσελί και της Ακσενέρ.

Με λίγα λόγια τώρα μένει ένας τρίτος υποψήφιος, ο οποίος αντλεί ψήφους και από τις δύο δεξαμενές. Και από αυτήν της συμμαχίας των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αλλά και αυτήν της συμμαχίας του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σινάν Ογάν ανακοίνωσε χθες πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί όπως έκανε ο Ιντζέ. Βλέπει τα ποσοστά του από το 1% να ανέρχονται τώρα στο 4% και με ανοδικές τάσεις.

Τι θα γίνει με τις ψήφους του Ιντζέ από τους απόδημους;

Ταυτόχρονα, η απόσυρση του Ιντζέ έχει προκαλέσει και νομικά θέματα όπως και διαδικαστικά. Πλέον τα ψηφοδέλτια δεν δύναται να αντικατασταθούν. Και αυτό διότι ο Ιντζέ έχει πάρει ψήφους από τις κάλπες του εξωτερικού που έχουν κλείσει. Τώρα υπάρχουν δύο μεγάλες συζητήσεις στις οποίες πρέπει να δώσει μία λύση το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο. Τι θα γίνουν οι ψήφοι του Μουχαρέμ Ιντζέ που θα καταμετρηθούν από τις κάλπες του εξωτερικού; Θα θεωρηθούν άκυρες ή θα συμπεριληφθούν σαν ποσοστά των εκλογών; Για τις ψήφους που μπορεί να βρεθούν στα ψηφοδέλτια του εσωτερικού όπου θα υπάρχει ο Ιντζέ, αλλά ουσιαστικά θα έχει αποσυρθεί, δεν τίθεται θέμα. Θα θεωρηθούν άκυρες.

Η χρονική στιγμή που αποσύρθηκε ο Ιντζέ δεν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι θα εξασφαλίσει στη μία ή στην άλλη πλευρά την νίκη στον πρώτο γύρο. Σαφώς το αναμενόμενο είναι να ωφελήσει περισσότερο την πλευρά του Κιλιτσντάρογλου αφού κυρίως ψάρευε από αυτή τη δεξαμενή ως προηγούμενος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επιπλέον γιατί είχε στο πλευρό του αρκετούς από τους νέους ψηφοφόρους που ούτως ή άλλως δεν ψηφίζουν σε υψηλό ποσοστό τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Deutsche Welle