ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητές και ηττημένοι της κάλπης

Tο ζεύγος Ερντογάν ευχαριστεί τους υποστηρικτές
Tο ζεύγος Ερντογάν ευχαριστεί τους υποστηρικτές
Α.Ρ

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας θα κριθεί στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Τόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκοψε πρώτος το νήμα, όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λένε ότι θα δεχτούν το αποτέλεσμα της κάλπης

Ο δεύτερος γύρος μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κύριου αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται όλο και πιο πιθανός, μετά τις πιο κρίσμες εκλογές στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,49% των ψήφων, με τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ακολουθεί με 44,79% και σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες.

Ο Ερντογάν είπε στους υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα ότι είναι έτοιμος για δεύτερο γύρο, εάν χρειαστεί, αλλά πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει οριστικά
Ο Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του δεσμεύτηκε να κερδίσει τις εκλογές της 28ης Μαΐου λέγοντας ότι ο αντίπαλός του δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό. Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, η οποία παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό και πρόσφατα υπέστη καταστροφικούς σεισμούς

«Ο Ογάν ειναι ο μόνος νικητής των εκλογών»

Αν κρίνουμε από τα εκλογικά αποτελέσματα, η προσδοκία της αντιπολίτευσης για «κοινό προεδρικό υποψήφιο», «κοινή λίστα στις βουλευτικές εκλογές» και «σαρωτικό κύμα» που θα προέκυπτε λόγω των οικονομικών δυσκολιών παρέμεινε ανεκπλήρωτη.

Η πεποίθηση των μελών της κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα κέρδιζε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν υλοποιήθηκε επίσης. Η εικόνα που προέκυψε οδήγησε σε σχόλια ότι «ο μόνος νικητής των προεδρικών εκλογών ήταν ο Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος της Συμμαχίας ATA»

Ο υπερεθνικιστής Ογάν έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο και συγκέντρωσε πάνω από 5% των ψήφων, αναλαμβάνοντας ρόλο «κλειδί» στον δεύτερο γύρο. Μιλώντας στο Der Spiegel έθεσε τους όρους του, αλλάζοντας το παιχνίδι «Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα» είπε.

Ο Ογάν εξασφάλισε ισχυρό για τα δεδομένα του ποσοστό επειδή πολλοί νέοι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη και στον Ερντογάν και στον Κιλιτσντάρογλου», «το Όγαν είναι νέο όνομα», «αντιμεταναστευτικό», «ο τρόμος για το άγνωστο ενίσχυσε τις ψήφους των εθνικιστών». Τόσο που πολλοί σχολίασαν οτι «γεννήθηκε νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης» στο πρόσωπο του Ογάν. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι η στάση του όχι μόνο θα επηρεάσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά θα του επιβάλει ρόλο στην πολιτική σκηνή, όπως η ίδρυση και η ηγεσία ενός νέου κόμματος.

Τα δύο πλεονεκτήματα του Ερντογάν

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με διαφορά περίπου 5 μονάδων, ο Ερντογάν «μπαίνει» με πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο. Ένα άλλο «ατού» του είναι ότι η Λαϊκή Συμμαχία κέρδισε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Τα μέλη της κυβέρνησης άρχισαν να υπολογίζουν ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν Ογάν θα στήριζαν επίσης το Κόμμα ΑΚ.

Μέλος της κυβέρνησης είπε: «Θα ήταν ωραίο να τελειώσει η μάχη στον πρώτο γύρο, αλλά θα ήταν ωφέλιμο να παραμείνουμε στον δεύτερο γύρο. Προέκυψε η ευκαιρία να συντρίψουμε την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο, η οποία έχασε τη βουλή και δυσκολεύτηκε να βρει το 45% παρά τις μεγάλες καταγγελίες»

Το κόμμα ΑΚΡ έχασε 7 μονάδες

Οι βουλευτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν σοβαρές απώλειες για τα 5 πολιτικά κόμματα που έχουν ομάδες στη Βουλή. Σύμφωνα με τα ανεπιβεβαίωτα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα ΑΚ, το οποίο έλαβε το 42,56% των ψήφων στις εκλογές του 2018, παρουσίασε μείωση περίπου 7 μονάδων σε αυτές τις εκλογές.

Το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές του 2018 με 295 βουλευτές, φαίνεται ότι ανέδειξε περίπου 265 βουλευτές σε αυτές τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη τις μικρές αλλαγές στα ποσοστά ψήφων στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΚ Κόμμα έχασε περίπου 30 βουλευτές.

To κόμμα ΜΗΡ νίκησε τις εταιρείες ερευνών

Το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έκανε την πραγματική έκπληξη στη Λαϊκή Συμμαχία. Ενώ το MHP, το οποίο εμφανίστηκε μεταξύ 5 και 8% στις έρευνες, παρουσίασε μείωση μόνο 1 μονάδας, αύξησε τον αριθμό των βουλευτών σε 51 -με την κατανομή των ποσοστών ψήφου τους ανά επαρχίες.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, οι διαχειριστές του MHP κατηγόρησαν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για χειραγώγηση πριν από τις εκλογές και είπαν: «Κερδίσαμε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων στις προηγούμενες εκλογές και τις κερδίσαμε και σε αυτές τις εκλογές. «Μία από τις πρώτες μας δουλειές θα είναι η νομοθεσία για να τακτοποιηθούν αυτές οι εταιρείες».

Μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών του CHP

Σύμφωνα με την απόφαση «κοινή λίστα» στις βουλευτικές εκλογές, το CHP πρότεινε συνολικά 76 υποψηφίους από τις δικές του λίστες από το Κόμμα DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος, το Κόμμα Ευτυχίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα IYI.

Αυτή η συνεργασία αναμενόταν να αυξήσει τις ψήφους του CHP κατά περίπου 8 μονάδες στο 30% αλλά η αύξηση ήταν μόνο 2 μονάδες. Το CHP, το οποίο κέρδισε 148 βουλευτές στις εκλογές του 2018, αύξησε τον αριθμό σε 168 αυξάνοντας τους 20 βουλευτές σε αυτές τις εκλογές. Έτσι, μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών του CHP, που κέρδισε περίπου 40 βουλευτές για 5 κόμματα από τις εκλογικές τάξεις.

H πράσινη Αριστερά έχασε

Στελέχη του HDP, που συμμετείχαν στις εκλογές με την Πράσινη Αριστερά και το Κόμμα του Μέλλοντος λόγω της υπόθεσης κλεισίματος, έκαναν συχνά την εκτίμηση ότι «Βλέπουμε κάτω από το 15% ως αποτυχία» πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, οι εκλογές του 2023 ήταν επίσης μια σοβαρή πτώση για την Αριστερά των Πρασίνων και το Κόμμα του Μέλλοντος. Έχοντας κερδίσει 67 βουλευτές με 11,7% των ψήφων στις εκλογές του 2018, το HDP έχασε σχεδόν 3 μονάδες στις εκλογές στις οποίες συμμετείχε ως Πράσινο Αριστερό Μελλοντικό Κόμμα, πέφτοντας στο 8,8%.

Παρά τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, το Πράσινο και το Αριστερό Μέλλον θα συνεχίσουν να είναι το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη Βουλή.

Το «Καλό Κόμμα» ειναι το 5ο μεγαλύτερο της Εθνοσυνέλευσης

Αν και ορισμένες εταιρείες έρευνας έδειξαν ότι το κόμμα IYI, το οποίο κέρδισε 43 βουλευτές με 9,96% των ψήφων στις εκλογές του 2018, στο εύρος του 15-18%, το ποσοστό ψήφου του δεν άλλαξε στις εκλογές.

Το IYI Party, επαναλαμβάνοντας τις ψήφους του 2018 με 9,82 τοις εκατό των ψήφων, έγινε το 5ο κόμμα της Βουλής για δεύτερη φορά.

Το Κόμμα Ευημερίας στη Βουλή

Το Κόμμα Ευημερίας, με επικεφαλής τον Φατίχ Ερμπακάν, γιο του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ήταν επίσης ένας από τους νικητές των εκλογών. Ενώ ο Φατίχ Ερμπακάν εκλέγεται ως βουλευτής από την Κωνσταντινούπολη, θα υπηρετήσει στην Εθνοσυνέλευση με συνολικά 5 βουλευτές από το Κόμμα Ευημερίας.

Ο Ερμπακάν χαιρέτισε το αποτέλεσμα με τα λόγια «Ευχαριστώ το έθνος μας που επανέφερε το Κόμμα της Ευημερίας στο Κοινοβούλιο μετά από 21 χρόνια». Τρεις βουλευτές του HUDA-PAR, που συμμετείχαν στις εκλογές από τις λίστες του AK Party, μαζί με τον πρόεδρο Zekeriya Yapıcıoğlu, έγιναν μέλη της 28ης Νομοθετικής Περιόδου της Συνέλευσης.