ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Λογιστικό σφάλμα οδήγησε σε υπερκοστολόγηση κατά 3 δισ. αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία

Reuters: Λογιστικό σφάλμα οδήγησε σε υπερκοστολόγηση κατά 3 δισ. αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία
AP/Φωτογραφία αρχείου

ΗΠΑ: Το λογιστικό σφάλμα ήταν αποτέλεσμα της απόδοσης υψηλότερης αξίας από την εγγυημένη σε όπλα που ελήφθησαν από αμερικανικά αποθέματα και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας.

Στην υπερκοστολόγηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικού εξοπλισμού που στάλθηκε στην Ουκρανία οδήγησε λογιστικό σφάλμα, το οποίο δημιουργεί την πιθανότητα αποστολής περισσότερων όπλων στο Κίεβο στον πόλεμο που διεξάγει κατά των ρωσικών δυνάμεων δήλωσαν ένας βοηθός γερουσιαστή και ένας αξιωματούχος άμυνας στο Reuters.

Το λογιστικό σφάλμα ήταν αποτέλεσμα της απόδοσης υψηλότερης αξίας από την εγγυημένη σε όπλα που ελήφθησαν από αμερικανικά αποθέματα και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας.

«Ανακαλύψαμε ανακολουθίες στον τρόπο με τον οποίο αποτιμούμε τον εξοπλισμό που δώσαμε» στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας. Οι αξιωματούχοι και ο βοηθός γερουσιαστή μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Το Κογκρέσο θα ενημερωθεί για τη λογιστική προσαρμογή αργότερα σήμερα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πιθανό η ποσότητα των υπερκοστολογημένων όπλων να είναι μεγαλύτερη, καθώς το Πεντάγωνο εξετάζει την κατάσταση πιο διεξοδικά.

Από τον Αύγουστο του 2021, οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα αξίας περίπου 21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους.

Η αντίδραση του Κογκρέσου είναι αβέβαιη σε αυτό τον εντοπισμό του λογιστικού λάθους, ενώ η αλλαγή της αποτίμησης του εξοπλισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα κεφάλαια για την Ουκρανία μεσούσης της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις:

ΗΠΑ: Η Δικαιοσύνη απαλλάσσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς από ευθύνες για τρομοκρατικές επιθέσεις

ΗΠΑ: Στο Παρίσι συνελήφθη ο επιχειρηματίας από την Πάτρα που κατηγορείται για συνωμοσία με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά