ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συγκλονίζουν τα βίντεο της φρίκης από την επίθεση με μαχαίρι σε παιδιά

Γαλλία

Τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης συγκλονίζουν, με δεκάδες παιδιά και γονείς να ουρλιάζουν ζητώντας βοήθεια, στη θέα του δράστη με το μαχαίρι

Σοκαρισμένη είναι η Γαλλία από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι που έγινε το πρωί της Πέμπτης σε παιδική χαρά της πόλης Ανεσί. Ο δράστης, πρόσφυγας από τη Συρία που έχει ζητήσει άσυλο, τραυμάτισε με μαχαίρι δυο ενήλικες και τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης συγκλονίζουν, με δεκάδες παιδιά και γονείς να ουρλιάζουν ζητώντας βοήθεια, στη θέα του δράστη με το μαχαίρι. Οι εικόνες είναι σκληρές και σοκάρουν.

«Εις το όνομα του Ιησού Χριστού…», με αυτή τη φράση και ένα μαχαίρι στο χέρι ο νεαρός άρχισε να τρέχει μέσα στην παιδική χαρά και να επιτίθεται σε παιδιά και στους γονείς τους.

Μητέρες με τα μωρά στα καρότσια έτρεχαν να σωθούν ενώ εκείνος τους κυνηγούσε και τους χτυπούσε με το μαχαίρι. Ένας άνδρας προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει όμως εκείνος πηδούσε τα πεζούλια και συνέχιζε την επίθεση. Η παιδική χαρά στις γαλλικές Αλπεις ήταν γεμάτη κόσμο.

Πολλοί από αυτούς τουρίστες αυτόπτες μάρτυρες ανάμεσά τους και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, Αντονι Λε Τελέκ, περιγράφουν τον εφιάλτη.

«Ξαφνικά μία μητέρα μου φωνάζει: Τρέξτε, τρέξτε! Υπάρχει κάποιος που μαχαιρώνει τον κόσμο, κοντά στη λίμνη. Μαχαιρώνει παιδιά», ανέφερε ο Λε Τελέκ. «(Ο δράστης) ήταν στη γέφυρα. Πήδηξε, άρχισε να φωνάζει και κατευθύνθηκε αμέσως στο καροτσάκι κι άρχισε να μαχαιρώνει πολλές φορές το μωρό», λέει άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Λίγα λεπτά αργότερα αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον 32χρονο δράστη. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα μικρά παιδιά ηλικίας από 22 μηνών έως 3 ετών Γαλλικής, Βρετανικής και Ολλανδικής υπηκοότητας. Μαζί με τον ένα ενήλικα παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή.

«H κατάσταση και των τεσσάρων ανηλίκων είναι εξαιρετικά κρίσιμη Μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της δικαιοδοσίας μας και στην Ελβετία. Όλοι φέρουν τραύματα από μαχαίρι», δήλωσε η εισαγγελέας του Ανεσί, Λιν Μπονέ Ματίς. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ενώ στο σημείο έσπευσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Μία πράξη απόλυτης δειλίας σήμερα το πρωί σε πάρκο στο Ανεσί. Παιδιά κι ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σοκαρισμένο» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σήμερα ολόκληρη η χώρα μας είναι σε κατάσταση σοκ[…] Αυτό το άτομο δεν έχει ποινικό μητρώο, δεν είναι γνωστός σε καμία υπηρεσία πληροφοριών και δεν έχουμε εντοπίσει κανένα ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας» υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο δράστης Συριακής καταγωγής, είχε αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία και δηλώνει χριστιανός. Πάνω του βρέθηκε ένας σταυρός. Φαίνεται πως ήταν άστεγος και έμενε σε εκκλησία. Ήταν παντρεμένος με Σουηδέζα με την οποία χώρισε πρόσφατα και έχουν ένα τρίχρονο παιδί.

Η πρώην σύζυγός του δηλώνει σοκαρισμένη: « Πριν ήταν ένας καλός άνθρωπος[…] ήταν καλός πατέρας». Βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Σοκ στη Γαλλία από την επίθεση σε παιδιά

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ο Σύρος δεν ήταν ούτε υπό την επήρεια αλκοόλ, ούτε ναρκωτικών, αλλά όπως δήλωσε η Εισαγγελέας της πόλης Ανεσί δεν βρίσκεται σε φυσιολογική κατάσταση και θα δει ψυχολόγο.

Η πρώην σύζυγός του υποστηρίζει ότι έφυγε από τη Σουηδία που του παρείχε πολιτικό άσυλο ως Σύρος χριστιανός υπό διωγμό, γιατί δεν μπορούσε να λάβει την σουηδική υπηκοότητα.

Κατέληξε να ζει 8 μήνες σε μια εκκλησία στην πόλη όπου έπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα στην Ανεσί, στη Γαλλία. Οι αρχές αποκλείουν τρομοκρατικό κίνητρο προς το παρόν.

Η γαλλική κοινή γνώμη είναι τόσο σοκαρισμένη που η κυβέρνηση ζήτησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν τα βίντεο της επίθεσης.