ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Πούτιν - Τελεσίγραφο Πριγκόζιν από το Ροστόφ - Τανκς στους δρόμους

Ο Πριγκόζιν κατηγορείται για ένοπλη ανταρσία
Ο Πριγκόζιν κατηγορείται για ένοπλη ανταρσία
ΑΡ

Ρωσία: Η εξέγερση από τον επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν την πιο σοβαρή εσωτερική κρίση μετά την εισβολή  στην Ουκρανία. Ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και προειδοποιεί οτι  θα προχωρήσει στη Μόσχα. Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας από το Ροστόφ στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση του πρώην στενού συνεργάτη του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Οι προδότες θα τιμωρηθούν»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα στο ρωσικό λαό απηύθυνε έκκληση για ενότητα και απευθύνθηκε στους ανθρώπους που «εξαπατήθηκαν»

Οι διαφορές θα πρέπει να τερματιστούν είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και διεμήνυσε οτι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ανταρσία θα τιμωρηθούν.

«Πρόκειται για μια εγκληματική τυχοδιωκτική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί», λέει ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας και την εδαφική μας ακεραιότητα». «Είναι μια προσπάθεια να μας ανατρέψουν και ισοδυναμεί με προδοσία»

Παλεύουμε ενάντια στην αναρχία και τη συνθηκολόγηση», συνέχισε ο Πούτιν. Και πρόσθεσε: «Αυτή η εσωτερική ανταρσία είναι ένα θανάσιμο πλήγμα για εμάς», είπε τονίζοντας ότι τα αντίμετρα θα είναι πολύ δύσκολα.

Έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές. Η κατάσταση γύρω από το Ροστόφ παραμένει «πολύ περίπλοκη». «Κάνω τα πάντα για να αποκρούσω αυτή την επίθεση», είπε και έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά.

«Εκείνοι που έκαναν την ανταρσία έχουν προδώσει τη Ρωσία και προτρέπω οποιονδήποτε εμπλέκεται σε αυτήν να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο άσκησε δίωξη κατά του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν για φερόμενη ένοπλη ανταρσία - καθώς ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, με το δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν να διατάσσει την ανάπτυξη τανκς στους δρόμους.

Πριγκόζιν: «Δεν είναι ένοπλη εξέγερση, αλλά πορεία δικαιοσύνης»

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι στόχευσε τα στρατεύματά του και διέταξε επίθεση με ρουκέτα στα στρατόπεδα της Βάγκνερ στην Ουκρανία - σκοτώνοντας «ένα τεράστιο αριθμό συντρόφων μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε ότι τα στρατεύματά του θα κινηθούν για να τιμωρήσουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου - και προέτρεψε τον στρατό να μην προβάλει αντίσταση.

«Δεν πρόκειται για ένοπλη εξέγερση, αλλά για πορεία δικαιοσύνης», είπε ο Πριγκόζιν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για οποιαδήποτε κίνηση ή πορεία από τα στρατεύματα της Βάγκνερ. Η FSB προέτρεψε τους μαχητές της ομάδας Wagner να μην εκτελέσουν «εγκληματικές και προδοτικές εντολές» κατόπιν αιτήματος του Πριγκόζιν και αντ' αυτού, να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του.

Οι τοπικές υπηρεσίες μετέδωσαν δήλωση της υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αρχηγού μισθοφόρου ισοδυναμούν με έκκληση για έναρξη ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στη Ρωσία - και αποτελούν «πισώπλατη μαχαιριά» για τα στρατεύματα του έθνους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι ενορχήστρωσε επίθεση σε μαχητές Βάγκνερ - περιγράφοντας τους ισχυρισμούς ως «αναληθείς και πρόκληση».

Ενισχύεται η ασφάλεια

Η ασφάλεια έχει τώρα ενισχυθεί σε βασικές εγκαταστάσεις στη Μόσχα, καθώς η αστυνομία και η Εθνοφορυρά προσπαθούν να προστατεύσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις υποδομές μεταφορών.

Ο Πριγκόζιν είχε ισχυριστεί ότι η επίθεση συνέβη αφού επέκρινε την κορυφαία ομάδα της χώρας σε ένα εκρηκτικό ξέσπασμα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Σε ένα βίντεο, είχε πει ότι το σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο βασίστηκε σε ψέματα - και το «κακό» της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας διέταξε να κρυφτούν 2.000 πτώματα μαχητών Βάγκνερ σε ένα νεκροτομείο της νότιας Ρωσίας. Εάν καταδικαστεί, ο Πριγκόζιν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες

Στο μήνυμά του στο Telegram νωρίτερα την Παρασκευή, ο αρχηγός της Βάγκνερ είχε απορρίψει τις βασικές δικαιολογίες της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο σε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Πριγκόζιν είπε: «Το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία και τον πρόεδρο και να μας πει μια ιστορία για το πώς υπήρξε τρελή επιθετικότητα από την Ουκρανία και ότι σχεδίαζαν να μας επιτεθούν με ολόκληρο το ΝΑΤΟ».

Ο αρχηγός των μισθοφόρων συνέχισε ισχυριζόμενος ότι «ο πόλεμος δεν έγινε για την αποστρατικοποίηση ή την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» και ξεκίνησε από την επιθυμία να πλουτίσει η άρχουσα ελίτ. Υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είχε συνάψει συμφωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η Wagner Group, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τη Ρωσία να καταλάβει την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα. Ήταν μια μακρά και αιματηρή μάχη, με τον Βάγκνερ να στηρίζεται σε δεκάδες χιλιάδες κατάδικους στους οποίους υποσχέθηκαν συγχώρεση εάν επιβίωναν έξι μήνες μάχης.

Ο Γεβγκένι ΠριγκόζινΑΡ

Ενώ ο Πριγκόζιν έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη Μόσχα, δεν επικρίνει ευθέως τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, οι τελευταίοι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με την αφήγηση του Πούτιν, με τις ρωσικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους διαδίδουν «ψέματα» σχετικά με τη σύγκρουση.

Το τελευταίο βίντεο του ισχυρίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές νεαρών Ρώσων θυσιάστηκαν άσκοπα, ενώ η ελίτ του έθνους πίνει βότκα και κονιάκ και δειπνεί με χαβιάρι. Την Πέμπτη (22/6), είχε κατηγορήσει ανώτερα στελέχη του στρατού ότι είπαν ψέματα στον Πούτιν και στον ουκρανικό λαό για το μέγεθος των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία, καθώς και για τις οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης.

Και σε προηγούμενα κλιπ, εμφανίστηκε να στέκεται μπροστά σε σκοτωμένα στρατεύματα στην Ουκρανία και να φωνάζει ύβρεις με στόχο τη στρατιωτική ηγεσία.Φώναξε: «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πέθαναν για να σε αφήσουν να χαλαρώσεις στα μαονί γραφεία σου. Κάθεσαι στα ακριβά κλαμπ σου, τα παιδιά σου απολαμβάνουν καλή ζωή και ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Όσοι δεν μας δίνουν πυρομαχικά θα φαγωθούν ζωντανοί στην κόλαση».

Σχετικές ειδήσεις