ΚΟΣΜΟΣ

Wagner: Οι πρώτες αντιδράσεις της Δύσης - Τι λένε Μπάιντεν, Σούνακ και Μισέλ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Τζο Μπάιντεν
Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Ρωσία

Με στάση αναμονής αντιμετωπίζει για την ώρα η Δύση την κατάσταση στη Ρωσία, μετά την ένοπλη διαμάχη που όλα δείχνουν ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ της Wagner και του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Ρωσία και η Ουάσινγκτον «θα διαβουλευθεί με συμμάχους και εταίρους για τις εξελίξεις αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Άνταμ Χοτζ.

Σαρλ Μισέλ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

Σε ένα tweet ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση σήμερα το πρωί. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Πρόκειται σαφώς για ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και [τον πρόεδρο Ζελένσκι] είναι ακλόνητη».

Σούνακ: Οι δύο πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα μιλήσει σε συμμάχους για την ένοπλη εξέγερση της ομάδας Wagner στη Ρωσία και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο BBC: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, καθώς εξελίσσεται επί τόπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας και θα μιλήσω με κάποιους από αυτούς αργότερα σήμερα.

«Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που θα έλεγα είναι ότι όλα τα μέρη πρέπει να είναι υπεύθυνα και να προστατεύουν τους αμάχους, και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή».

Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να εγκαταλείψει την ψεύτικη ουδετερότητα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «εγκαταλείψει την ψεύτικη ουδετερότητα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κουλέμπα δήλωσε: «Όσοι έλεγαν ότι η Ρωσία ήταν πολύ ισχυρή για να χάσει: κοιτάξτε τώρα. Ώρα να εγκαταλείψουμε την ψευδή ουδετερότητα και τον φόβο της κλιμάκωσης- να δώσουμε στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα- να ξεχάσουμε τη φιλία ή τις επιχειρήσεις με τη Ρωσία. Ώρα να βάλουμε ένα τέλος στο κακό που όλοι απεχθάνονταν αλλά φοβόντουσαν να το γκρεμίσουν».