ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Viral το «κίνημα του χουφτώματος» στο Tik Tok - Η δικαστική απόφαση που προκάλεσε κύμα οργής

Ιταλίδες αγγίζονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ιταλίδες αγγίζονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ιnstagram

Γυναίκες και άνδρες στην Ιταλία βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να αγγίζονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση δικαστηρίου να απαλλάξει έναν επιστάτη που άγγιξε ανάρμοστα μία μαθήτρια. Το «χούφτωμα» για λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα δεν είναι παρενόχληση έκρινε, εξοργίζοντας την κοινή γνώμη. Στους πρωτεργάτες και η διάσημη ινφλουένσερ Κιάρα Φεράνι

Το «κίνημα του χουφτώματος», οπως θα μπορούσε να ονομαστεί, κερδίζει έδαφος στην Ιταλία ως μορφή διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη απόφαση της δικαιοσύνης. Δεκάδες γυναίκες κατά κύριο λόγο ανεβάζουν βίντεο με τον εαυτό τους να τρίβουν το στήθος τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση ενός δικαστή που αρνήθηκε να τιμωρήσει έναν σχολικό φύλακα που χάΐδεψε μία μαθήτρια επειδή η πράξη «διήρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα».

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε σχολείο στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2022, όταν ο 66χρονος επιστάτης Aντόνιο Άβολα βύθισε το χέρι του στο παντελόνι μιας 17χρονης μαθήτριας, πιάνοντας τους γλουτούς της και τραβώντας τα εσώρουχά της. Αφού αναφέρθηκε στην αστυνομία από το θύμα, ο Άβολα ομολόγησε την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι το είχε κάνει ως «αστείο». Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3μιση χρόνων για σεξουαλική επίθεση.

Αυτή την εβδομάδα ωστόσο ο δικαστής αθώωσε τον Άβολα για όλες τις κατηγορίες επειδή το να «χουφτώνεις» κάτω από 10 δευτερόλεπτα «δεν συνιστά έγκλημα» όπως έκρινε. Στον απόηχο της απόφασης, ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Καμίλι δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο TikTok στο οποίο βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να τρίβει το στήθος του για σχεδόν 10 δευτερόλεπτα σιωπηλός για να υπογραμμίσει τη διάρκεια του χρόνου που ο επιστάτης μπόρεσε να επιτεθεί στην έφηβη.

O Πάολο Καμίλο

Η ανάρτησή του πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα hashtags #10secondi (10 δευτερόλεπτα) και #palpatabreve (σύντομο χούφτωμα) να χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να εκφράσουν την οργή. Χιλιάδες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, με μερικά βίντεο να αναπαράγονται από γνωστές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κιάρα Φεράνι μιας διάσημης Ιταλίδας influencer στα social media με σχεδόν 30 εκατομμύρια ακόλουθους.

H Kιάρα ΦεράνιΑΡ

Η μαθήτρια στο μεταξύ ήταν έξαλλη με την απόφαση του δικαστηρίου να μην τιμωρήσει τον Άβολα. «Οι δικαστές έκριναν ότι αστειευόταν; Λοιπόν, δεν ήταν αστείο για μένα», είπε η μαθήτρια στην Corriere della Sera.

«Ο επιστάτης ανέβηκε από πίσω χωρίς να πει τίποτα. Έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα στο εσώρουχό μου. «Μου έπιασε το κάτω μέρος... Για μένα, αυτό δεν είναι αστείο. Δεν πρέπει έτσι ένας ηλικιωμένος να «αστειεύεται» με έναν έφηβο. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ήταν υπεραρκετά για τον επιστάτη για να με κάνει να νιώσω τα χέρια του πάνω μου»

«Αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς», κατέληξε αναφερόμενη στην απόφασή της να καταγγείλει τον επιστάτη στο σχολείο και την αστυνομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια απόφαση Ιταλών δικαστών προκαλεί οργή στη χώρα. Το 2016, ένας 65χρονος Ιταλός που κατηγορήθηκε ότι χάιδευε τις γυναίκες συναδέλφους του, κρίθηκε αθώος για σεξουαλική παρενόχληση, επειδή ένα ιταλικό δικαστήριο έκρινε ότι τον οδηγούσε η ανώριμη αίσθηση του χιούμορ.

Η απόφαση προκάλεσε σάλο στη χώρα όπου περίπου το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 16 έως 70 ετών λέγεται ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Μία συνάδελφος κατηγόρησε τον άνδρα ότι την άγγιξε σεξουαλικά, ενώ μια δεύτερη γυναίκα είπε ότι της συμπεριφέρθηκε σαν «μικρό κορίτσι... σαν να μου έδινε ένα ελαφρύ χαστούκι από πίσω», αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. Το δικαστήριο στο Παλέρμο της Σικελίας παραδέχτηκε ότι είχε συμπεριφερθεί ακριβώς όπως είπαν οι γυναίκες, αλλά αποφάσισε να τον αθωώσει ούτως ή άλλως