ΚΟΣΜΟΣ

Virgin Galactic: Μητέρα και κόρη θα ταξιδέψουν μαζί στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία

Mητέρα και κόρη για πρώτη φορά μαζί στο διάστημα
Mητέρα και κόρη για πρώτη φορά μαζί στο διάστημα
Virgin Galactic

Η Kέισα Σαχάφ και η Αναστέιζια Μάγιερς θα είναι η πρώτη μητέρα και κόρη που θα ταξιδέψουν μαζί στο διάστημα

Μια 18χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Aberdeen και η μητέρα της θα ταξιδέψουν μαζί στο διάστημα αργότερα αυτή την εβδομάδα, αφού κέρδισαν σε κλήρωση από μια θέση στη δεύτερη εμπορική πτήση της Virgin Galactic.

Η Aναστέιζια Μάγιερς και η μαμά της Κείσα Σαχάφ θα είναι η πρώτη μητέρα και κόρη που θα πάνε στο διάστημα. Επίσης θα είναι οι πρώτοι άνθρωπο από την Καραϊβική που θα κάνουν το ταξίδι. Θα απογειωθούν από το Νέο Μεξικό την Πέμπτη.

Η Kέισα επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να διευθετήσει τη βίζα της κόρης της και συμμετείχε στον διαγωνισμό. Ήταν σε μια πτήση της Virgin Atlantic από την Αντίγκουα στο Λονδίνο όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μια αγγελία.

«Συμπλήρωσα αυτή τη λαχειοφόρο αγορά και ξαφνικά, μήνες αργότερα, πληροφορήθηκα οτι είμαι φιναλίστ στους 20 καλύτερους και μετά στην πρώτη πεντάδα για να κερδίσω», λέει. «Και ξαφνικά, ποιος μπήκε στην αυλή μου; Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Όλη η ομάδα μόλις μπήκε στο σπίτι μου λέγοντας "εσύ είσαι η νικήτρια, θα πας στο διάστημα»

Η Aναστέιζια λέει ότι ήταν η απόφασή της να ταξιδέψει από την Καραϊβική για σπουδές στη Σκωτία που της έδωσε την ευκαιρία να πάει στο διάστημα. «Αν δεν είχα επιλέξει τυχαία το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και αν δεν χρειαζόταν να κάνουμε μια τεράστια παράκαμψη για να λάβω τη βίζα μου - δεν θα πηγαίναμε στο διάστημα», λέει.

«Νιώθω ότι έπρεπε να συμβούν πολλά πράγματα σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές για να καταλήξουμε εδώ». Η δευτεροετής φοιτήτρια φιλοσοφίας και φυσικής λέει ότι το να έρθει για σπουδές στη Σκωτία ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής της, αλλά «οδήγησε σε θαυμάσια πράγματα».

Η αποστολή, που ονομάζεται Galactic 02, είναι η δεύτερη εμπορική διαστημική πτήση που πραγματοποιεί η αμερικανική διαστημική εταιρεία και η πρώτη με πελάτες επί πληρωμή, Η τιμή για μια βόλτα στο διάστημα αγγίζει τα 450.000 δολάρια.

Η αποστολή Galactic 01 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Έφτασε σε υψόμετρο 85 χιλιομέτρων. Πιστεύεται ότι η δεύτερη αποστολή θα επιχειρήσει τον ίδιο δρόμο. Η Αναστέιζια, η οποία θα είναι το δεύτερο νεότερο άτομο που θα πάει στο διάστημα, λέει ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία για να εμπνεύσει άλλους.

«Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα, τόσο στη Σκωτία και την Αντίγκουα όσο και οπουδήποτε αλλού έχω δεσμούς», λέει. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί και θα στηρίζει. Η πρόθεσή μου είναι απλώς να σπάσω τους φραγμούς που θέτουμε στον εαυτό μας ή που μας θέτει ο κόσμος. Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι δεν έχει σημασία από πού προέρχεσαι, ποιος είσαι - οτιδήποτε - το όνειρό σου είναι το όνειρό σου και μπορείς να το πραγματοποιήσεις, παρά το τι λέει οποιοσδήποτε άλλος».

Η Kέισα προσθέτει: «Για εμένα και την κόρη μου μαζί, είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αυτό είναι το παιδί μου, την αγαπώ με όλη μου την καρδιά και να ξέρω ότι και οι δύο μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο, το ίδιο όνειρο, που είναι σούπερ πάνω από το φεγγάρι».

Μητέρα και κόρη θα ενωθούν με τον πρώην Ολυμπιονίκη της Βρετανίας Jon Goodwin από τη Νιούκαστλ. Θα γίνει το δεύτερο άτομο με Πάρκινσον που θα πάει στο διάστημα καθώς και ο πρώτος Ολυμπιονίκης.