ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινη κόλαση στη Χαβάη: 6 νεκροί, τραυματίες και καταστροφές «Θυμίζει πολεμική ταινία»

Kόλαση φωτιάς στη Χαβάη
Kόλαση φωτιάς στη Χαβάη
ΑΡ

Οι μαινόμενες δασικές πυρκαγιές που αναζωπυρώθηκαν από τους ανέμους των τυφώνων κατέστρεψαν την ιστορική πόλη Λαχάινα στο ειδυλλιακό νησί Mάουι της Χαβάης.

Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην κομητεία Μάουι, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, ενώ η ιστορική πόλη Λαχάινα είναι πλέον καμμένη γη. Ο Μπράιαν Σατς, ένας Αμερικανός γερουσιαστής από την πολιτεία, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Λαχάινα είναι «σχεδόν ολοσχερώς καμένη ».

Το νοσοκομειακό σύστημα του Μάουι έχει κατακλυστεί από εγκαυματίες και ανθρώπους που υποφέρουν επειδή εισέπνευσαν καπνό. «Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο και οι πρώτοι μας ανταποκριτές βρίσκονται σε λειτουργία έρευνας και διάσωσης», είπε ο Σατς.

Υπήρξαν αναφορές νωρίς την Τετάρτη ότι κάποιοι άνθρωποι πήδηξαν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες που κινούνταν γρήγορα. Η αμερικανική ακτοφυλακή είπε ότι διέσωσε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους από το νερό.

Ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι Ρίτσαρντ Μπίσεν Τζούνιορ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πολλά σπίτια και επιχειρηματικές δομές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ένας κάτοικος της πόλης περίπου 12.000 κατοίκων είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι κάθε βάρκα στο λιμάνι της πόλης καίγεται.

«Μοιάζει σαν κάτι βγαλμένο από ταινία, πολεμική ταινία», είπε η Chrissy Lovitt στο Hawaii News Now. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση της ζημιάς στο Μάουι και έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Μερικοί συγγενείς ανθρώπων που ζουν στη Λάχαινα είπαν ότι ανησυχούν για τα μέλη της οικογένειας που αγνοούνται. «Ακόμα δεν ξέρω πού είναι ο μικρός μου αδερφός», είπε η Tiare Lawrence στο Hawaii News Now. «Δεν ξέρω πού είναι ο πατριός μου». «Όλοι όσοι γνωρίζω στη Λαχάινα, τα σπίτια τους έχουν καεί», είπε

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα ή κινητή τηλεφωνία λόγω των πυρκαγιών και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Δυτικό Μάουι διακόπηκαν την Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις μεγάλες πυρκαγιές παραμένουν ενεργές και εκτός ελέγχου στο Μάουι. Πολλές φλόγες καίνε επίσης στο Μεγάλο Νησί, γνωστό και ως νησί της Χαβάης, ένα γειτονικό νησί με το Μάουι.Οι πυρκαγιές έχουν μετατρέψει σε ερείπια σπίτια, επιχειρήσεις και βάρκες στο λιμάνι.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν από τον τυφώνα Ντόρα, ο οποίος πέρασε από απόσταση τη Χαβάη, αλλά έφερε μαζί του ριπές άνω των 97 χλμ/ώρα, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε βοήθεια στη Χαβάη καθώς μάχεται με τις φλόγες και συνεχίζει τις προσπάθειες διάσωσης. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών εργάζεται για την απομάκρυνση τουριστών από το Μάουι. Περίπου 4.000 επισκέπτες προσπαθούν να φύγουν από το νησί, δήλωσε ο κρατικός αξιωματούχος των μεταφορών Εντ Σνιφέν.

Η κομητεία του Μάουι ζήτησε από τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από τη Λαχάινα, καθώς οι δρόμοι προς την πόλη είναι κλειστοί εκτός από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. «Αυτό δεν είναι ένα ασφαλές μέρος», είπε η Αντικυβερνήτης Χαβάης Sylvia Luke.

«Σε ορισμένα μέρη του Μάουι, έχουμε καταφύγια γεμάτα κόσμο», πρόσθεσε. Η Λαχάινα είναι μια ιστορική πόλη στο δυτικό άκρο του Mάουι. Το κέντρο της χρονολογείται από το 1700 και είναι στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ.