ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Κίνα: Οι δύο χώρες διεξάγουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ρωσία – Κίνα: Οι δύο χώρες διεξάγουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία περιλαμβάνουν ασκήσεις διάσωσης, καθώς και αντιμετώπισης αεροπορικών πληγμάτων, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση (18/08) του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους σχέσεις, κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Η συνεργασία τους δεν έχει μειωθεί μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Βίντεο που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS απεικονίζει εννέα μεγάλα πολεμικά πλοία να πλέουν σε σχηματισμό, με μέλη του πληρώματος να στέκονται προσοχή στη γέφυρα.

«Μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών πραγματοποίησαν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, απώθησαν αεροπορική επίθεση φανταστικού εχθρού, πραγματοποίησαν ασκήσεις διάσωσης στη θάλασσα και τελειοποίησαν τις τεχνικές απογείωσης και προσγείωσης ελικοπτέρων στη γέφυρα πολεμικών πλοίων», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Αυτή τη στιγμή, ένα απόσπασμα πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού του (κινεζικού) Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού επιχειρεί στα ύδατα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας», τονίσθηκε στην επίσημη ανακοίνωση.

Αυτή η θαλάσσια ζώνη εκτείνεται ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την ηπειρωτική Κίνα. Τη Δευτέρα (14/08), ο Γου Τσιάν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας, τόνισε ότι οι δύο χώρες διεξήγαγαν πρόσφατα γυμνάσια «στα δυτικά και τα βόρεια ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού». «Αυτή η επιχείρηση δεν έχει στόχο κανένα τρίτο μέρος και δεν έχει καμιά σχέση με την τρέχουσα κατάσταση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο», υπογράμμισε.

Αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Άμυνας της ασιατικής χώρας, Λι Σανγκφού, βρέθηκε στη Ρωσία για να συμμετάσχει στην 11η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν πολυάριθμα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Σχετικές ειδήσεις